Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Svär du som en borstbindare, och svor de eller…?

tillverkninbunkbors

Många av oss har hört att borstbindare svär? Men är det någon sanning bakom? Det finns flera svenska idiom om borstbindare. ”Svära som en borstbindare” och ”supa som en …”, eller ”röka som en…”  är uttryck som vi hör ibland. Supa som en borstbindare är det äldsta uttrycket. I grunden ligger en tysk ordlek: bürsten betyder så väl ‘borsta’ som ‘supa’. På tyska heter det wie ein Bürstenbinder saufen. Alla andra uttryck kom senare.

En annan härkomst gör att det skulle heta om röka – ”som en skorsten”. I svensk slang förekommer även uttrycket borsta om att dricka. Dessutom är ju ”borsten” slang på sprit och därifrån har sedan utvecklats till det lite finare ”en liten magborstare”. Supa som en borstbindare. Idiomet svära ska ha kommit från att borstbindare gjorde illa sig under arbetet och därför använde kraftuttryck.

Man tror att det från början var västgötaknallarna som använde uttrycket, och från det har man sedan utvecklat de andra talesätten. Man kan ju tycka att det är lite synd om borstbindarna som fått stå symbol för suputer.

Det finns källor som säger att det på Luntmakargatan i Stockholm för ca 150 år sen fanns ett hantverkarhus, där lärlingar tränades i sina blivande yrken. Längst ner höll sotarna till, på första våningen snickarna, på andra gelbgjutarna, på tredje kittelflickarna, på fjärde repslagarna och högst upp, på femte våningen, höll borstbindarna till.

En gång varannan timme hade alla lärlingar tio minuters rast. De flesta skyndade sig ut på gatan för att ta ett bloss, och det gällde att utnyttja minuterna. Eftersom borstbindarna hade längst till gatan, var det extra stressigt för dem, och de tvingades röka snabbt och intensivt för att hinna tillbaka efter sin rast. Därifrån kommer alltså uttrycket.

borstbindare

Tidigare fanns ex. ”borstbindar-ämbetet”. Det var borstbindarnas skrå. Och vad är en borstbindare, som det låter? Ja, borstbindare är en person som binder borstar eller kvastar. I Sverige var borstbinderi länge en vanlig sysselsättning för synskadade och blinda. Korgmakare ett annat, kvinnor mer med stickning och vävning.

Borstbinderi var det vanligaste yrket bland gravt synskadade män från 1880-talet fram till 1960-talet. 1885 bildades De Blindas Väl som hjälpte blinda hantverkare med kontanta bidrag till material och verktyg. De öppnade också en affär i Stockholm där synskadade hantverkare från hela landet kunde sälja sina produkter. Under 1950-talet fanns i Sverige cirka 700 blinda borstbindare. Därefter har skaran stadigt minskat. Vid mitten av 1980-talet fanns bara cirka 130 kvar och idag är det ännu färre.

Källor:
ordbruket.com
sv.wiktionary.org
sv.wikipedia.org
g3.spraakdata.gu.se
slangopedia.se
srf.nu

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.