Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Regnbågen, vacker skåda, lär dig allt och färgramsan…

2 kommentarer

regnb1

Regnbågen har sju färger. Dessa lär du dig om under här. Vill du lära dig dem utantill?

ROGGBIV är en minnesregel för färgerna – uppräknade utifrån och in i den primära regnbågen och står för Röd, Orange, Gul, Grön, Blå, Indigo och Violett. Färgerna är arrangerade i fallande våglängder, där röd är 650 nm och violett ungefär 400 nm. Håll bara koll på g:na 🙂

Dock, detta gäller ej när det rör sig om dubbla regnbågar – då är ordningen i yttre bågen den omvända.

Vad är en regnbåde då, flera vet nog en del?
Den är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn.

Regnbågen uppträder då det finns regndroppar i luften och solen befinner sig lågt och bakom betraktaren. Klarast lyser regnbågen då halva himlen fortfarande är täckt med mörka moln som avger regn och betraktaren befinner sig under klar himmel.

Regnbågar framträder även vid vattenfall, då man själv sprider vattendroppar i luften, ibland i motljus intill moln, eller som vertikala band intill avlägsna regnfronters strimmor. Liksom när du vattnar med ex. slang i trädgården. 😃

Regnbågen finns egentligen inte på någon särskild plats på himlen vars skenbara position är beroende av var observatören står. Alla regndroppar bryter och återspeglar solljuset lika mycket. Regnbågen och solen återfinns alltid i motsatta riktningar från betraktaren sett. Regnbågens inre ring lyser något klarare än dess yttre och är inget mindre än en förstorad bild av solen.

regnb2
Ibland kan man se en svagare regnbåge utanför den första bågen. Denna yttre båge kallas för sekundär regnbåge och orsakas av att ljusstrålarna har genomgått en extra spegling inne i vattendropparna, innan de når våra ögon.

Att regnbågen är en symbol för hbt-rörelsen sägs bero på Judy Garland (som är en ikon för homosexuella) och hennes sång Over the Rainbow från ”Trollkarlen från Oz”.

De olika färgerna har var och en sin betydelse. Rött symboliserar livet, orange – helande, gult – solen, grönt – naturen, blått – konsten och lila – anden/andlighet.

Den rosa färgen stod för sexualitet och indigo för harmoni. Regnbågsflaggan används inte bara av hbt-rörelsen, det är också en symbol för fredsrörelsen och har vajat till stöd för världsfreden från fönster runt om i Europa det senaste året.

Ett fenomen vi alla sett och fin att fotografera, kanske finns en skatt vid dess slut…?

Källor:
illvet.se
sv.wikipedia.org
sylvia.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Regnbågen, vacker skåda, lär dig allt och färgramsan…

  1. Mycket rolig läsning du ger…tack vännen ❤❤❤

    Liked by 2 people