Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Siwan Malmkvist en schlagerdrottning som ännu håller igång…

siwan1

Hon avskyr sin dammsugare, men är svag för pepparkakor. Och hon tänker aldrig pensionera sig. Bland Siws mest kända låtar genom åren finns bland andra ”Tunna skivor”, ”Slit och släng”, ”Mamma är lik sin mamma”, ”Regnet bara öser ned”, ”Flickor bak i bilen”, ”Läs inte brevet jag skrev dej” och ”Jazzbacillen”. Hela 40 stycken har legat på Svensktoppen. Minns också från 2004 – C’est la vie – med Ann-Louise Hansson och Towa Carson.

Siw Gunnel Margareta Malmkvist, född 31 december 1936 på Borstahusen i Landskrona, är en svensk schlagersångare och skådespelare. Var gift med: finländske musikern Lasse Mårtenson (1963–1969).

Sambo är Fredrik Ohlsson (från 1971) de bor i lägenhet i centrala Stockholm.
Barn: Tove Christel Malmkvist, Carl Henrik Ohlsson (sångare i Münning och Baba Guesthouse), Fredriks barn Maria och Lukas, fyra barnbarn, Fredrik har ett barnbarn.

Siw ”Siwan” Malmkvist växte upp i Landskrona. Hon är dotter till fosfatarbetaren Albert Malmkvist (1901–1979) och Sigrid Lind (1899–1988) samt äldre syster till sångerskan Lil Malmkvist som fick sitt stora genombrott 1962 med ”Klang, min vackra bjällra”, som också blev hennes största hit – och faster till Morgan Alling.

Karriären började i tonåren när Siw sjöng med olika orkestrar hemma i Skåne.
Genombrottet kom 1959, då Siw blev värdinna i Lennart Hylands tv-underhållning ”Stora famnen”. Samma år vann hon Melodifestivalen med låten ”Augustin”, som dock Brita Borg sjöng i den internationella finalen. 1969 tog hon en seger i Västtysklands uttagning till ESC med ”Prima Ballerina”. Från 1963 bodde hon i Helsingfors några år med sin förra man Lasse Mårtenson och dotter Tove. Där spelade Siw in några skivor på finska.

Otäckt var det och gav henne en tankeställare när hon fick stroke i tyska München i november 2005, under en turné med Wenche Myhre och Gitte Henning. På sjukhus konstaterades att hon fått en mindre stroke, och fick ligga fem dagar så att de kunde ta prover och ge rätt mediciner.

siw11

Kuriosa?
 Siw var den första svenska artisten på amerikanska Billboard-listan 1964. Tillsammans med Umberto Marcato sjöng hon ”Sole Sole Sole” och låg där i fem veckor, som bäst 86:a.
Siw blev 2016 invald i Swedish Music Hall of Fame.
På film medverkade Siw som Eivor i Varning för Jönssonligan (1981).
I september 2010 släppte Siw sina memoarer, Tunna skivor av mig.
Något som också måste med på alla resor är korsord, bok och iPad.
Siw blev en av de sista vännerna som talade med Monica Zetterlund. Två timmar långt samtal.

I december 2015 avslutade hon en teaterturné med Sven Wollter och i januari sjöng hon i Tyskland och Schweiz. En stor svenska artist, schlager har varit hennes genre. En favorit av mina egna låtar är ”Gulle dej”. Detta var Siws första singel som hamnade på Svensktoppen. Året var 1963. En av våra största i genren ihop med Lill-Babs…

Källor:
aretrunt.se
sv.wikipedia.org
news55.se
expressen.se
norran.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.