Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sápmi Sisters, samiska ”rebeller”, jämfört med – Roger Pontare…?

2 kommentarer

sapmiz2

När de jobbat ihop har de kallat sig Sápmi Sisters, som även en dokumentärserie i fyra delar hette i SVT. Den följde de två samiska systrarna Maxida och Mimie Märak.

Sápmi Sisters är en dokumentärserie i fyra delar som följer Maxida, rappare, jojkare och skådespelare och Mimie ägnar sig åt poetry slam och spoken word. Båda bor i Jokkmokk (?) men är ofta på resa och kämpar för samernas rätt i alla sammanhang. De har förut ofta varit klädda i samedräkt. Under ett års tid följde ett filmteam Maxida Märak och i november 2015 visades resultatet i form av tv-serien.

Rapparen Maxida Märak – nöjer sig inte med mindre än revolution, hennes egna ord. Vägen dit går via jojk, hiphop och aktivism. Deras rebellgrupp har arrangerat en svart renrajd med ackjor med renskelett rakt igenom Jokkmokks marknad, och gjort en performance inför Alice Bah Kuhnke där Maxida skar av systerns hår och överlämnade en kravlista till kulturministern. Maxida var med igår på Göteborgs Kulturkalas, 20 augusti 2016.

Syster? Mimie har vunnit flera tävlingar i poetry slam.
Maxida har sommarpratat i P1, spelat på Globen med Mando Diao, jojkat på Idrottsgalan och varit skådespelare i en biofilm samt en internationell TV-serie som dessutom bygger på hennes kamp mot gruvbolagen i Norrland.

Serien skildrar även konflikten mellan det samiska livet och den svenska gruvbrytningen i Norrlands renbetesmarker. Diskussionen kring den samiska kulturens roll i det svenska samhället har blivit hetare än någonsin och systrarna Märak, tillsammans med mamma Nik och moster Nilla, står längst fram i kampen för samernas rätt. Jag blev fundersam och sökte mer info, svaren nedan.

I seriens inledning är systrarna okända utanför den samiska kretsen men under inspelningarna tar karriärerna fart. Maxida som är mamma till NikSunna, då 2 år, får problem med att få ihop sitt liv som renskötare, artist och mamma. Eftersom de är aktivister som inte skyr några medel i kampen mot gruvbolagen får de starka fiender men också nära vänner och beundrare.

sapmi1

Serien är inspelad i Jokkmokk, Stockholm, Kiruna, Malmö, Tromsö och på andra platser med repetitioner, och spelningar. I Stockholm, som är Sveriges största sameby, där bor mamma Nik som är bagare och där rör sig Mimie och Maxida lika hemtamt som Södermalms hipsters.

Detaljfakta om rebellen. Ida Amanda Märak, känd som ”Maxida Märak”, född i september 1988 i Skarpnäck i Stockholm, är en svensk-samisk jojkare, hiphopmusiker, skådespelare och – föddes alltså i Stockholm.

Maxida spelade 2014 in skivan Mountain Songs and other Stories med bluegrassbandet Downhill Bluegrass Band som ett inlägg i gruvdebatten.

Maxida Märak är dotterdotter till jojkaren Johan Märak. Hon är uppvuxen i Jokkmokk (?), där hon har varit bosatt med dotter och en renskötande sambo. Under långa perioder av sitt liv har Maxida också bott i Stockholm, hon bor i Johanneshov. Här går uppgifterna lite isär. Har man rötter från samer kan man växa upp och bo var som?

Har läst, källor svåra undersöka helt, men de är av samisk släkt och åtminstone en av dem talar samiska. En av dem berättar i något program om att hon gått på Samernas folkhögskola.

Mamma är Nik Märak (förnamnet tog hon under 90-talet, tidigare hette hon Annika), är från norr men flyttade till Stockholm som 17-åring, deras pappa är tydligen ej same och de växte delvis upp på Södermalm. Morfar Johan är same, men hans fru, Maxidas och Mimies mormor, är född i Kristinehamn och har inget samenamn.

Deras moster heter Nilla Märak lever och verkar i London. Men våra samiska rötter är starka och självklara – oavsett var vi bor, säger mamman. Okej?

Trots att systrarna har tillbringat större delen av sina liv långt ifrån Jokkmokk är de samiska rötterna självklara. De står med benen i två världar men har aldrig känt sig splittrade. Om Maxidas tidigare liv noterar jag inget, men för flera år sedan dömdes båda för brott. Som många kändisar och vanligt folk.

Sápmi Sisters, Maxida och Mimie Märak, har tilldelats Jan Myrdalbibliotekets lilla pris – Robespierrepriset för 2016. Men Mimi uttryckte att ”Jan Myrdal är homofob och jag är inte strejt. Som samisk queerfeminist är Jan Myrdal och Robespierre inga namn jag varken vill lyfta eller liksom tvätta med mitt eget namn och min kamp”, till Dagens ETC. Om Jan kan jag egentligen finna att han agerat i kampen för de homosexuella i den mån han varit engagerad.

pontarer

Musikaliskt är det spännande när man blandar musik från olika kulturer, vilket de gjort. Det gjorde även Roger Pontare som barn växte upp med sin mormor och morfar utanför Bockträsk, vilket gav honom många barndomsminnen med renarna i samebyn i närheten och föranledde barndomsdrömmen att bli renskötare.

Han uppträder ofta klädd i kläder inspirerade av olika naturfolk och naturen själv, eftersom han har samiskt påbrå och ser det som en stor källa till konstnärlig inspiration. Han beskriver sig som en person som inte klarar av att bo i storstäder eftersom han då blir konstant nervös och har svårt att finna ro.

Källor:
svt.se
sv.wikipedia.org
ratsit.se
sverigesradio.se
samer.se
gp.se
op.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Sápmi Sisters, samiska ”rebeller”, jämfört med – Roger Pontare…?

  1. Så roligt att läsa om samiska aktivister. …det är tur att dom finns med sin musik bl.a systrarna hade jag inte hört talas om men Pontare är ju känd. ….kramar om dig 💜 💖

    Liked by 1 person