Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Hals över huvud och ingen fara på taket, vad betyder de ”ordagrant”…?

halsoverhuvud

Jag läste, ”här flyr ministern hals över huvud.” Och nyheten att ”migrationsminister Tobias Billström flydde från demonstranter och flyktingar…”. Ja, de flyr med halsen över huvudet.

Låter som det kan göra ont? Vad det betyder vet vi nog, vi flyr i all hast, brådstörtat, akut, oövertänkt. Motsvarar huvudstupa.

På holländska heter det ex. hals över huvud, hals over hoofd, over hals en hoofd. Gammalt från 1603, otäckt ”Kocken .. fatade honom (dvs. hunden) wedh swantsen, ech kastade honom öffuer hals och hoffuudh vth igenom fenstret.” ”Skräddaren .. ilade hals öfver hufvudet till mångelståndet på Fredsgatan (1864).”

Vad syftar man på med ”hals över huvud”? Det är ett uttryck som man menar att man faller handlöst rätt ner i marken och då har man, för en kort stund, halsen (och resten av kroppen) ovanför huvudet. Man faller och håller huvudet uppåt (för att ej skadas).


cleaningroof

Ett annat uttryck är ”ingen fara på taket” som betyder att inga problem är nära förestående och är direkt hämtat från tanken att om man har en fara på taket, så är den väldigt nära! Se upp?

Man har även använt, ”Ingen fara på taket så länge skorstenen står”, även ”Ingen ko på isen” (inget omedelbart problem)” eller varianten – ”Det är ingen ko på isen så länge rumpan är på land.” ”Det är ingen fara på taket så länge sotarn är där.” Ännu ett.

Om kor på isen?
Förr i världen var det mycket vanligt att släppa ut korna på vinterbete, och att det då ganska ofta förekom att korna gav sig ut på isbelagda vattendrag. Senare lät man dem vara inne, men som uttrycket var det – förr 🙂

Källor:
g3.spraakdata.gu.se
synonymer.se
swedn.org
spa.merinfo.se
sv.wikipedia.org
svd.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.