Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Historisk medalj för Jenny Fransson, första i dambrottning någonsin…!

franssonbrons

Svensk dambrottnings första OS-medalj någonsin när Jenny Fransson vann bronsmatchen mot Dorothy Yeats, Kanada inatt 18 augusti 2016. Hon  var nära final men blev besegrad av japanskan Sara Dosho som vann med 7–2.
    
Anna Jenny Eva Maria Fransson, född 18 juli 1987 i Karlstad, är en svensk brottare. Hon var 2012 världsmästare i 72-kilosklassen, men förlorade titeln vid VM 2013. Fransson är bosatt i Klippan. Förening/klubb: Gällivare SK 2008-2012, Klippans BK. Födelseort: Molkom, Karlstad.

Fransson representerade Sverige i olympiska sommarspelen 2008 i Peking, men slogs ut i kvalet. Hon var med också i OS i London 2012 och gick vidare ganska långt. Hon vann VM 2012 i kanadensiska Strathcona County utanför Edmonton. Och i år, OS-brons i Rio de Janeiro. Hennes medalj är den första någonsin i OS för en svensk kvinnlig brottare.

jenny2

Fransson är sambo med brottaren Jalmar Sjöberg. Hennes mått. Längd: 1,69 m. Vikt: 72 kg. Jobbar som personlig assistent.
    
Citat Jenny:
”Jag brottades egentligen dåligt, jag var stapplig och hade egentligen velat styra matchen lite mer. Men jag höll fokus i alla fall och det räckte den här gången,  säger Jenny Fransson.

Hon var ett aktivt barn och hemma fanns hennes mamma och 5 syskon att brottas med. De tävlade i allt och testade på många idrotter. Men när hon som 6-åring testade brottning så fastnade hon ganska snabbt. Hon brukar säga att ”jag gillar att brotta ner folk”.

Redan som 10-åring bestämde hon sig för att bara satsa brottning och sluta med ridning och fotboll vilket gav bra resultat.

Källor:
dn.se
sv.wikipedia.org
sok.se
gp.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.