Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Olympiska sommarspelen, nakna (!) fakta om de första spelen i Grekland…

antikensOS

Olympiska spelen (OS) är idrottstävlingar som hålls vart fjärde år och numera är uppdelade i sommarspel och vinterspel. Vi vet en del om hur det började i Grekland, men en del av det är okänt. Så, de tidigast dokumenterade spelen genomfördes 776 f.Kr. i det antika Greklands Olympia. Det fanns från början bara 1 gren, som var löpning. Det varade i en dag. Men sen utökades grenarna och tävlingen pågick i fem dagar istället.

Antikens OS, de grekiska spelen, var fyllt av hedniska ting, prostitution, offer, dopning, men även en del som kallades idrott även sett ur våra ögon. Man valde tävla nakna det följde i kölvattnet på festen: de konstnärliga inslagen, nya författare, nya målare, nya bildhuggare. Där fanns eldslukare, spåkvinnor och prostituerade.

Okej, varför nakna?
Det är det ingen som vet. Enligt en källa började det, när en löpare tappade sitt ländkläde och snubblade på det. Därefter tog alla av sina ländkläden. Gamla historiker har dock spårat sedvänjan till invigningsritualer, då unga män gick runt nakna och trädde in i manligheten. Den spelade stor roll nakenheten i den grekiska kulturen. Den appellerade verkligen till grekernas fåfänga och lust att visa upp sig.

Endast barbarer var rädda för att visa kroppen. De nakna idrottarna spankulerade fram och tillbaka på stadion som påfåglar. Diktare skrev med darrande hand vackra hyllningar till de unga männens kroppar, vars hud hade samma färg som bränd lera. Homosexualitet var exempelvis otänkbart men förtjusning av män över unga pojkars kropp ansågs naturligt.

zuesolympia

Tävlingarna var råa och mycket blod flöt. En boxare ville inte ge en motståndare tillfredsställelsen av att se hans utslagna tänder, så han svalde samtliga. Den tredje kampgrenen, pankretion, är den som verkar mest främmande för oss. Det enda som var förbjudet var att trycka ut ögonen på motståndaren. Allt annat var tillåtet. Frakturer var vanliga. En man blev känd som ”fingermannen”, eftersom han bröt sina motståndares fingrar. Kvävning var något man uppmuntrade. Hm…

För att vinna skulle motståndaren ge sig, så man var faktiskt tvungen att slå ut denne. Man tävlade nakna, så de flesta siktade på skrevet. Det måste ha varit en extremt obehaglig gren. Visst låter dagens längdhopp vänligare?

Antikens spel hade inget maraton. Fem-kilometern dolichos var den längsta löpgrenen under antikens tidiga spel. Jaså minsann?
Maratonloppet är en viktoriansk uppfinning, som bygger på en berättelse om slaget vid Marathon. En kurir, Feidippies, som stred i slaget, sprang från slagfältet till Athen för att överbringa nyheten om den grekiska segern. När han kom fram föll han död ned. Långloppen kom senare…

Det officiella priset till vinnaren var en olivkrans, men hemstaden delade ut mängder av pengar, hedersbetygelser som platser på första parkett i teatern, livslång pension, stora kar med olivolja, kanske till och med en prästtitel. Namnet gick i arv från generation till generation. Man blev en del av historien. Det var tider då OS startade i grundformen.
Bilderna på tävlingar avporträtterade – och en staty av Zeus. Han man saluterade spelen.

Källor:
sv.wikipedia.org
natgeo.se
os.nu
sok.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.