Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Steve McQueen var en filmens tuffing, men privat var han …?

stevemcqueen

Steve var en ”tuffing” på bioduken och därför han valde göra nästan alla stunts själv. Hans liv var också tufft – till slutet. Han var – Terence Steven ”Steve” McQueen, född 24 mars 1930 i Beech Grove i Indiana, död 7 november 1980 i Ciudad Juárez i Mexiko, var en amerikansk skådespelare. En filmhjälte på 1,77 meter.

Han var ändå med om en svår ungdom och baksidan av ”hjälten” var en inte så tilltalande del. Från början då. Steve McQueen växte upp under tuffa omständigheter. Fadern William lämnade familjen när McQueen var ett halvår. Han lämnades av sin mor Julia Ann hos morföräldrarna i Slater i Missouri där han växte upp från tre års ålder, fick senare flytta in hos morbrodern, en tid med goda minnen enligt honom själv.

När han var åtta hämtades han av sin mamma. Han fick bo med henne och hennes nya man. Styvfadern misshandlade honom och nio år gammal flydde McQueen hemmet och levde på gatan. Han anslöt sig till ett gäng men och skickades tillbaka till morbrodern i Slater. När han var tolv fick han åter bo hos sin mamma och en ny styvfar men åkte återigen tillbaka till morbrodern. 14 år gammal återvände han till modern i Los Angeles och kom åter med i gäng.

Han hamnade som bråkig tonåring på ett ungdomshem, Boy’s Republic reformatory School, i Kalifornien. 16 år gammal lämnade han ungdomshemmet och flyttade in hos mamman som ny flyttat till Greenwich Village i New York. Kort därefter tog han anställning på ett fartyg som skulle till Dominikanska republiken men han lämnade strax sitt nya jobb. Han drev sedan runt och arbetade bland annat som skogshuggare, oljefältsarbetare och strandgodssökare.

Åren 1947-1951 gjorde han militärtjänst i den amerikanska marinkåren. Under militärtjänstgöringen tillbringade han 41 dagar i arresten på grund av ogiltig frånvaro. Efter att ha lämnat militären 1951 hade han åter en rad diversearbeten, bland annat som bartender och tv-reparatör. Han började med teater 1952, då han började studera teater i New York, en rejäl vändning.

mquennmc

Teatern ledde honom så småningom till tv och snart kom han till filmen. Han fick sitt genombrott i TV-serien Wanted: Dead or Alive 1958 och han fick en huvudroll i 7 vågade livet (1960), vilket blev hans filmgenombrott.

Bland annat i rollen som kommissaren Frank Bullitt i filmen Bullitt. I filmen genomför McQueen körandes en Ford Mustang GT 390 en biljakt genom San Francisco som blivit klassisk. Hans status som stilikon befästes även genom rollen i Äventyraren Thomas Crown där han spelade mot Faye Dunaway. Under 1960- och 1970-talen var han en av filmens populäraste och högst betalda stjärnor. Han var privat mycket motorintresserad och en duktig förare, vilket han visar i filmerna Bullitt (1968) och Le Mans (1971).

1979 genomgick Steve McQueen en undersökning, som visade att han hade malignt mesoteliom, ett slags lungcancer som oftast orsakas av asbestexponering. McQueen hade kommit i kontakt med asbest både under tiden i marinkåren och i samband med sin racinghobby.

Han reste till Rosarito Beach, Mexiko för en okonventionell behandling efter amerikanska läkare berättade för honom att de kunde göra någonting att förlänga hans liv. Tvist uppstod under McQueens mexikanska resa, eftersom McQueen sökte en icke-traditionell cancerbehandling kallad Gerson Therapy med ex. kaffelavemang, frekvent tvättning med schampo, dagliga injektioner av vätska innehållande levande celler från kor och får, massage och Laetrile, ett udda ”naturligt”anti-cancer läkemedel som fanns i Mexiko, men inte godkänts av US Food and Drug Administration.

McQueen betalade dessa okonventionella medicinska behandlingar av honom själv kontant, man säger de kostade cirka 40 000 dollar i månaden! Luktar lurendrejeri? Han blev kvar tre månader och ”den behandlande” William Donald Kelley, vars enda legitimation hade varit för tandreglering (och som återkallats 1976). McQueen dog 1980 i komplikationer som uppstod i samband med en operation för att ta bort tumören efter detta.

Steve McQueen gifte sig med Neile Adams 1956. De fick dottern Terry, född 1959, och en son, född 1960. Sonen Chad McQueen är skådespelare, filmproducent, kampsportare och racingförare. De skilde sig 1972. 1973 gifte sig McQueen med Ali MacGraw. De skilde sig 1978. En kort period före sin död var han gift med Barbara Minty.

Hur var baksidan, vem var han privat, Steve?
Under årtionden hade han allt han någonsin önskat – med kvinnor konstant. Och eftersom de alltid fanns till hands kunde han tydligen bära sig illa åt.

Ali MacGraw kämpade för att vara en god hustru, han ville hon skulle koka upp peyote han köpt från Navajo-indianerna, och när det var gjort stack han iväg med sina vänner hög som ett hus. Han var otrogen konstant, gillade udda saker med. Fick han ej tag på modeller och nya stjärnskott gick prostituerade bra – ju mer desto bättre.

En gång hade han tur, ödet på sin sida. Han träffade en ung och vacker blondin och bad henne följa med på fest, men hon berättade hon hade en bättre idé för bara de två, så han följde med henne. Vad vad tur?

mcqbrud

Hans fest var hos Tate där Charles Manson med familj tog död på flera, och han hade Steve på sin dödslista. Manson slaktade Sharon Tate och tre gäster. Så ironiskt räddade hans äktenskapsbrott hans liv. Bordelliv med brudar i mängd och med kompisar ex Robert Vaughn, sprit, droger och det var LSD, peyote, kokain och flaskor med amylnitrit.

Privat var han en kort, trist fåordig person som ibland ej svarade utan grymtade, dagar kunde han se TV med såpoperor påverkad av piller. På arbete med film var han oftast en mardröm att arbeta med, med vredesutbrott om allt. I nästan alla filmer blev det bråk med regissörer om manus eller andra skådisar.

Han var lite av en idol för mig, tufft från unga år, levde som sitt rykte, men baksidan var en helt annan, oavsett vad han gått igenom.

Källor:
sv.wikipedia.org
imdb.com
en.wikipedia.org
dailymail.co.uk

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.