Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Those were the days, Mary Hopkin, 1960-talet, vad hände sedan…?

2 kommentarer

MaryHopkin

Musik och nostalgi, minns du 60-tals-låten med Mary Hopkin, en hit att minnas – vad blev av sångerskan?
Jo, Mary Hopkin, född 3 maj 1950 i Pontardawe i södra Wales, är en brittisk sångerska, boende i Cardiff. Hon tog varje vecka sånglektioner som barn och började sin musikaliska karriär som folksångare med en lokal grupp som kallas Selby Set och Mary. Hennes musikaliska förebilder i uppväxten var Joan Baez och Judy Collins.

Marys agent anmälde henne till en talangtävling, en föregångare till dagens Idol. Mary vann med sången Turn, Turn, Turn. Paul McCartney skrev kontrakt med henne för Apple Records och producerade låten Those Were the Days för henne som blev en världshit. 1969 följde en LP, Postcard, och en ny världshit, Goodbye, båda producerade av McCartney. Mary gav sig ut på turnéer till USA, Kanada, Sydamerika, Japan, Australien, Nya Zeeland samt Israel. Hennes instrument blev sedan – förutom sången, gitarr och piano.

Micky Most var den som tog över producentskapet och – 1970 representerade hon med låten Knock Knock Who’s There? Storbritannien i Eurovision Song Contest. Efter tre år i popbranschen tröttnade Hopkin på att uppträda i kabaréer och shower och beslöt sig för att återgå till sina musikaliska rötter, nämligen folksång. Tony Visconti blev ny producent. Hon hade ett par floppar där, men gifte sig med Visconti 1971.

Hon drog sig tillbaka för familjeliv, för att hon väntade barn. Hon fick en son, Morgan född 1972 (han hette egentligen Delaney, men ändrade namnet) och en dotter, Jessica född 1976, samma år som hon gav ut singeln If You Love Me som blev en mindre hit i England. Hon medverkade också som bakgrundssångerska på många av hans produktioner.

Makarna skilde sig 1981. Visconti var gift före med – Siegrid Berman, sedan Mary och efter – John Lennons älskarinna, May Pang. 1982 samarbetade Mary Hopkin med den grekiske musikern Vangelis och spelade in låten Rachel’s Song till filmen Blade Runner – men den är inte med i filmen utan finns bara med i filmens soundtrack och som kom ut 1994.

Samma år påbörjade hon ett samarbete med Mike Hurst i gruppen Sundance som fick en hit i Sydafrika med låten What’s Love?. 1984 bildades den första gruppen Oasis (inget samband med det nuvarande bandet) med Mary Hopkin som vokalist och de gav ut ett album med samma namn. 1989 gav hon ut en ny LP, Spirit.

hopkinz

1999 gjorde Mary Hopkin en konsertturné med sina gamla vänner – Gallagher & Lyle. 2005 startade Hopkin sitt eget bolag, Mary Hopkin Music, och 2008, ett nytt album, Recollections. Dottern har också satsat på musik. Jessica Lee Morgan släppte 2009 sin första CD, som heter I Am Not, och även Mary sjunger med på ett par låtar.

I oktober 2010 släppte Hopkin och hennes son Morgan Visconti, ett album med hennes melodier, texter och sång med sonens instrumentering och arrangemang. Dotterns namn är Jessica Lee Morgan, men hon är född Visconti, ändrade som 16-åring till Morgan. ”Jag tror det kommer från att jag ville bli oberoende och lite rebelliskt emot mina föräldrars liv i London”.

Och i maj, 2013 – hade hon spelningar i London. Med Jessicas arrangemang och med hjälp av son och exmannen, Morgan och Tony (även med harmonier) sjunger Mary. Alltså en kvinna som hållit sig kvar i show buisness och musiken blev en stor del av hennes liv.
Till julen 2014, gjorde Hopkin gjorde en singel med sin son och dotter. Ännu aktiv 66 år 🙂

Källor:
maryhopkin.com
sv.wikipedia.org
en.wikipedia.org
dmbeatles.com
walesonline.co.uk
jessicaleemorgan.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Those were the days, Mary Hopkin, 1960-talet, vad hände sedan…?

  1. Läste fel först och läste Mary Poppins… så jag börjad nynna på _ Med lite socker i botten så går medicinen ner…. ja jisses…

    Liked by 1 person