Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Dronten, en fågel som ej kunde flyga, tyvärr försvann den tidigt…

1 kommentar

dodo1

Värt tänka på, sedan år 1600 har cirka 90 fågelarter utrotats, och antalet försvinnande verkar snarare öka än minska. Jag tänkte berätta om en utrotad, nämligen dronten! I Muminpappans memoarer av Tove Jansson presenteras en figur vid namn Dronten Edward, men som snarare liknar en drake.

Den första kända beskrivningen av dronten är nederländsk. De kallade då fågeln för walghvogel som ungefär betyder ”äcklig fågel” vilket ska referera till dess illasmakande kött.  Den sista skriftliga anteckningen om en levande dront är daterad den 25 november 1688. Två huvud, två fötter och några skelettdelar är allt som finns bevarat av dronten.     

Dront (Raphus cucullatus; av Linné kallad Didus ineptus) är en utdöd fågel inom familjen duvor i ordningen duvfåglar. Drontens utseende och skelett är kända, dels från rikliga skelettfynd på Mauritius, dels genom att levande exemplar fördes till London på 1600-talet. Till färgen var dronten brungrå, med gulvita täckfjädrar på vinge och stjärt, och med vitt bröst. Raphus cucullatus.

dronten

Den cirka 1 meter höga duvfågeln upptäcktes på Mauritius i slutet av 1400-talet. Den kunde inte flyga och var fullständigt orädd för människor. Den försvann för alltid omkring 1690. Dronten kännetecknades av förkrympta vingar, vingfjädrar och stjärtfjädrar samt avsaknad av flygförmåga. De hade kraftig näbb som var längre än huvudet och i spetsen hakformigt nedåtböjd. Benen var grova.

I äldre beskrivningar anges drontens vikt med upp till 23 kg. Dessa värden togs troligen från individer som uppfostrades i fångenskap. Nya uppskattningar med hjälp av skelett från museer håller en vikt mellan 9,5 och 18 kg för mera trovärdig.

Dronten levde på Mauritius som är en ö i ögruppen Maskarenerna öster om Afrika i Indiska oceanen. Precis som många andra endemiska arter som lever isolerade på öar, där de saknar naturliga fiender, så saknade den flygförmåga och även rädsla för människor. Därav kommer förmodligen det engelska namnet på dronten, dodo, från portugisiskans doudo. Det portugisiska ordet användes första gången på 1600-talet och betyder dum.

dront2

Många tycks anse idag att dronten hade försvunnit 1640-talet och att de sista dronterna slaktades av de sjömän som efter att ha förlist med sitt fartyg Arheim räddat sig upp på ön Ile d’Ambre.

Rallen, som också kallades dodaersen, en  tran-och rallfågel, levde på samma ö och man tror att den dog ut på 1680-talet till följd av katter som introducerades på ön.  Holländarna kom, och på mindre än hundra år var den nyfunna arten utrotad. Som mycket annat har människan förändrat och förstört  en hel del…

Källor:
nrm.se
sv.wikipedia.org
svd.se
www9.vgregion.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Dronten, en fågel som ej kunde flyga, tyvärr försvann den tidigt…

  1. Trodde inte den funnits på riktigt utan bara i sagorna men nu vet jag att den funnits ❤❤

    Liked by 1 person