Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 09 -VARJE MÅNDAG, ONSDAG, FREDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! 2640 inlägg.

Minns Sten-Otto Liljedahl – idrottsläkaren i fotboll från stora sammanhang…

Sten-Otto-Liljedahl

Den legendariska läkaren var – Sten-Otto ”Battis”. Liljedahl – Solna, född i Motala 31 mars 1923, död 1982, han gifte sig 1948 med Ingrid Fröjd, född 1925, dotter till köpman Birger Fröjd och Bertha Levin. Sten-Otto var fotbollslandslagets läkare 1957 – 1970 och olympiatruppens läkare i de fyra olympiska spelen 1960 – 1972 och oerhört aktiv. Han var också en grundsten i MAIF, Motala Allmänna Idrottsförening som stiftades den 29 augusti 1907.

Sten-Otto Liljedahl var ordförande i SIMF 1968 – 1971. Han utbildades på Karolinska sjukhuset, där han ledde en idrottsmedicinskt inriktad verksamhet. Han var den tredje ordföranden 1968 – 1971 i Svensk Idrottsmedicinsk Förening (SIMF) som grundades på vinden på Svenska Läkarsällskapet 5 mars 1952. Sten-Otto blev 1971 professor i kirurgi vid Linköpings Universitet och var landslagsläkare i fotboll under många år och ska dessutom krediteras för att han tog initiativet till Vätternrundan.

Hur kom det sig då? Jo, 1964 fick Motala-sonen Sten-Otto  en ide om att cykla runt Vättern. Sten-Otto var rökare, älskade god mat och levde inte så sunt som han lärde.

landslag_1958

Han insåg dock att han måste ändra sina vanor och för att ha ett mål med sin träning bestämde han sig för att göra ett försök att cykla runt den stora sjön. Hans vän och cykelhandlare Ewert Rydell tyckte att iden var bra och lovade att cykla med Sten-Otto runt Vättern. Efter att ha gjort ett par testrundor konstaterade Ewert och Sten-Otto att det mycket väl gick att cykla runt sjön och i samarbete med Motala AIF gick den första Vätternrundan av stapeln den 17 juni 1966. 344 kom till start. 10 bröt, men resten klarade sig runt.

Numer finns ett minne av Vätternrundans grundare i Motalas stadspark. Statyn hamnade mer kanske av en slump mitt mellan huset mot Bismotalagatan där Sten-Otto föddes och den stora röda villan i hamnen som hans farfar en gång byggde. Konstverket togs fram i samarbete med Motala kommun och Vätternrundan. Konstnären bakom konstverket är Eva Fornåå (som är utbildad på Konsthögskolan i Umeå).

Lite familje-kuriosa:
Sten-Ottos far var Nils Liljedahl och mor, Edit Liljedahl f. Svensson. Sten-Otto och fru Ingrid hade tre barn,  Eva, född 1950, Peter, född 1955 (-56?) och Karin M., född 1958 (senare gift med: Mauritz Wahlstedt och de har två barn).  

Hans hobby var – idrott. Jag hittade boken från 1968, ”Fotbollskador – Orvar Bergmark leder fotbollträning, Sten-Otto Liljedahl behandlar fotbollsskador”. Bilder är svårfunna, en där landslaget möts inför 1958, bakre raden fr v: Torsten Lindberg (ass tränare) och så – Sten-Otto Liljedahl (läkare).

Källor:
runeberg.org
orthopaedics.gu.se
boktraven.se
vatternrundan.se
svenskidrottsmedicin.se
motalateaterforening.com
maif.org
hem.passagen.se/styalm

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.