Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Schakalen, terroristen, hans liv och kvinna…

jacalduo

Filmen Schakalen med Bruce Willis har flera av oss sett, men vem var den äkta mannen som gäckade lagen så länge? Jo, Ilich Ramirez Sánchez, även känd som Carlos eller Schakalen, Carlos de Jackal – född 12 oktober 1949 i Caracas, Venezuela, är en venezuelansk – född terrorist. Carlos blev arresterad i Sudan 1994 och flögs till Frankrike. Nu avtjänar han ett livstidsstraff i Clairvaux-fängelset i Frankrike för att ha skjutit ihjäl två franska hemliga agenter och en libanesisk angivare 1975. Det enligt bevisföringen, mer bakom? Obs Sanchez och Carlos är samma man, men jag varierar i olika stycken.

Ramírez föddes i delstaten Táchira, Venezuela, hans far var en marxistisk advokat, kallade honom Ilich, efter Lenin (två yngre syskon hette ”Lenin” och ”Vladimir”). Hans mamma tog barnen till London, för studier. Han gick i en skola senare i Caracas och anslöt sig till ungdomsrörelsen av de nationella kommunistpartiet 1959. Han tillbringade den sommaren på Camp Matanzas, en gerillakrigskola som drevs av kubanska DGI nära Havanna. Senare samma år skilde hans föräldrar.

Efter en kort vistelse på universitet i Moskva blev Sánchez avstängd och hemskickad. Vid det här laget var han antagligen redan värvad av antingen KGB eller DGI, den kubanska underrättelsetjänsten. Avstängningen kan ha tjänat som ett försök av ryssarna att ge Carlos en trovärdig bakgrund. Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), en utbrytargrupp ur PLO – 1970, rekryterad av Bassam Abu Sharif gav honom kodnamnet Carlos på grund av hans sydamerikanska rötter.

schakalenz

Eller – The Guardians version, efter att en av dess korrespondenter läst Frederick Forsyths roman The Day of the Jackal och – flera saker stämde väl överens. Eller att man fann den på ett hotellrum han bott på. Under sin rättegång i Frankrike 1997, sade han, ”När ett krig pågår i 30 år, finns det mycket blod som spills, min och andras. Men vi dödade aldrig någon för pengar, men för en sak – befrielsen av Palestina”.

På uppdrag av PFLP utförde Carlos 1973-1975 ett flertal attentat mot Israeliska intressen i London och Paris, bl.a. bombattentat och ett mordförsök på den judiske affärsmannen Joseph Sieff. Vidare deltog Carlos i robotavfyrningar, han blev känd i december 1975 när han och flera andra terrorister tog elva OPEC-ministrar som gisslan. Hans kommandogrupp bröt sig in på en konferens i Wien och dödade en libysk deltagare, en österrikisk polis och en irakisk livvakt. Ockupationen av OPEC:s högkvarter fortgick till nästa dag, då kommandogruppen tog ett DC 9-plan som de österrikiska myndigheterna försåg dem med och därefter for till Algeriet med 40 människor som gisslan.

Sedan ännu mer, som terroristdåd på uppdrag. Hans tjänster togs i anspråk av bland annat Östtyskland och Rumänien, vilka även hjälpte honom med pengar, vapen och falska identitetshandlingar. Flera våldsdåd, mord och en gång 1975, försökte tre obeväpnade agenter intervjua Carlos i ett hus i Paris, men han sköt tre, två dödades, och sköt också ett vittne, flydde ifrån platsen och även vidare via Bryssel till Beirut. 

kopp

Magdalena Kopp i nutid, tidigare Schakalens kvinna

Historiker som granskat Stasi-filer, nyligen tillgängliga efter Tysklands återförening, visar en koppling mellan Sánchez och KGB, via den östtyska hemliga polisen. I över två år bodde han i Ungern i Budapest, men utvisades i slutet av 1985, han nekades stöd i Irak, Libyen och Kuba innan han fann lite stöd i Syrien. Han bosatte sig i Damaskus med sin kvinna, Kopp, och deras dotter, Elba Rosa. 1991 blev han även utvisad härifrån. Efter att tillfälligt vistats i Jordanien, fick han bättre skydd i Sudan och flyttade.

1994 skulle han genomgå en mindre testikeloperation på ett sjukhus i Sudan. Två dagar efter operationen, berättade sudanesiska tjänstemän för honom att han behövde flyttas till en villa för skydd för mordförsök och skulle ges personliga livvakter. En natt senare, gick livvakter in i hans rum medan han sov, band honom och tog honom från villan. Den 14 augusti 1994, överfördes han av franska agenter, som flög honom till Paris för rättegång.

Han åtalades i Paris för morden som nämnts i början. Han skickades till La Santé-fängelset i Paris i väntan på rättegång. Rättegången tog elva dagar, han befanns skyldig och dömdes till livstid. 2001, efter konvertering till islam, gifte sig Sánchez med sin advokat, Isabelle Coutant-Peyre, i en muslimsk ceremoni, även om han fortfarande var gift med sin andra hustru.

2003 publicerade Carlos en samling av skrifter från sin fängelsecell. Boken, vars titel kan översättas till Revolutionens Islam, han försöker förklara och försvara våld i termer av klasskamp. I boken uttrycker han stöd för Usama bin Ladin och hans attacker mot USA. Den venezuelanska presidenten Hugo Chávez har prisat Sánchez, sa i ett tal 2009 att han orättvist blivit dömd och inte var en terrorist utan en ”revolutionär kämpe”.

Senare?  
I maj 2007 angavs att en ny rättegång skulle ske om betalning för ”mord och förstörelse av egendom med hjälp av explosiva ämnen” i Frankrike år 1982 och 1983. Bombningarna dödade elva och skadade mer än 100 personer. Ramirez förnekade någon koppling till händelserna och i rättegången – 2011, iscensatte han en nio dagar lång hungerstrejk för att protestera mot sina fängelsevillkor. Tre andra medlemmar av Carlos organisation prövades på samma gång i deras frånvaro: Johannes Weinrich, Christina Fröhlich och Ali Kamal Issawi. Tyskland har vägrat att utlämna Weinrich och Fröhlich, och Issawi, en palestinare ”var då enligt uppgift på flykt”. Carlos fortsätter att förneka all inblandning i attackerna.

En som borde känna Sanchez var kvinnan som i elva år levde tillsammans med honom. Magdalena Kopp har skrivit en bok om sitt liv på flykt med ”världens farligaste man”. Cecilina Magdalena Kopp föddes i Neu-Ulm, Bayern 1948. Hon var fotograf och medlem i Frankfurts revolutionära celler (RZ).

Den 17 augusti 1986 födde hon sin första dotter Elba Rosa Ramirez Kopp. Hon och Carlos levde stilla fram till 1990 i Syrien (se ovan). Kopp och Carlos bestämde sig för att separera och hon flyttade till Venezuela med sin mamma medan Carlos reste till Sudan med diplomatpass. Hon bodde i Valencia (Venezuela) i ett par månader men återvände till Tyskland då regeringen inte hade några anklagelser mot henne. Där bodde hon med sin dotter i sin hemstad Neu-Ulm, och höll sig utanför politiken sedan dess. 2007 publicerade hon sina memoarer med titeln ”Åren av terror, mitt liv med Carlos.” Tyvärr avled hon sedan jag uppdaterat, dog den 15 juni 2015.

Carlos har åtalats så sent som 2013, 2014 ihop med andra gangsters för brott i dåtid. Mannen som aldrig blir fri…

Källor:
en.wikipedia.org
varldenshistoria.se
telegraph.co.uk

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.