Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kustanair, fin,tuff, rysk vagnshäst…

Kustanair

Hästar finns många raser av, en vacker skön som skapades på kollektivjordbruk och statliga gårdar på stäpperna i västra Kazakstan, är denna häst vid namn – kustanair. Inte namnet på ett flygbolag även om hästen kunde vara effektiv. En hästras som utvecklades i tidigare – Sovjetunionen och det finns två typer. En lättare med inslag av engelskt fullblod och en lite grövre efter inkorsning med donhingstar och utdöda ryska bergshästar. Det kungliga ryska kavalleriet utförde många olika korsningar under 1800-talet.

Av aveln blev det en utmärkt transport- och körhäst som var relativt lätthanterlig, men med ett ganska oberäkneligt temperament. I Sovjetunionen experimenterade man mycket med att korsa ryska inhemska hästar bland annat med ädlare europeiska varmblodshästar och fullblodshästar.

På statsstuterierna avlade man sina hästar för att skapa bästa rasen, de fick olika sätt att födas upp på. Detta sätt gav två olika typer av hästar. Man korsade in mer fullblod i några av hästarna för att få fram en mer utmärkande körhäst och det var denna häst som man till slut bestämde sig för att fortsätta avla på. De två ursprungliga typerna användes även i avel och idag finns fortfarande tre olika typer av Kustanair.

Kustanai-horse

Kustanairhästen är främst en utmärkt vagnshäst som är säker på foten. De har för det mesta ett lugnt temperament men vissa hästar kan vara något instabila med ett oberäkneligt temperament. Dessa hästar försöker man dock att avla bort. Den finns i tre typer. Den medelstora hästen är den vanligaste och det som sägs vara den ”riktiga” Kustanairhästen. Det finns även en lättare ridvariant och en tyngre arbetshäst.

Mankhöjden ca 150-160 cm och färg, alla hela är tillåtna, fux är vanligast. Rasen sägs vara väldigt tuff och härdig, med stor uthållighet och aveln började runt 1887.

Källor:
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
aftonbladet.se
hastliv.nu

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.