Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kraschen i Bäckebo, Småland, var en V2-raket från Hitlers Nazityskland…

2 kommentarer

v2motor

Den 13 juni 1944 hördes en kraftig explosion över Bäckebo i Småland. Hitlers V2-raket hade nått Sverige, ett tidigt resultat av diktatorns hemliga vapenprojekt. V2 – Vergeltungswaffe 2 (”Vedergällningsvapen 2”), var en robot använd av Tyskland mot mål i Europa, främst Antwerpen och London.

En testraket nummer 4089 hade avfyrats från Peenemünde och avsågs förmodligen landa i närheten av Bornholm där tyskarna hade observationsstationer för raketexperimenten.

Vid nedslagsplatsen vid småländska Bäckebo bildades en fem meter bred, två och en halv meter djup krater. Hemvärnet och tekniker från flygflottiljen F12 i Kalmar var snabbt på plats. Två ton skrot samlades ihop och skickades till Flygtekniska Försöksanstalten i Stockholm av en grupp under ledning av flygdirektören och haveriexperten Henry Kjellson för analys. Det blev en påminnelse om räckvidden för Hitler-Tysklands vapen.

Framför allt var man fixerad vid att detta vapen måste vara radiostyrt, eftersom raketen innehållit radiostyrningsutrustning. Av denna anledning började engelsmännen utöva påtryckningar mot Sverige för att få upprätta en avlyssningsanläggning i Ottenby för att utröna konstruktionen av de tyska vapnen.

Raketen i Bäckebo var dock inte tillförlitlig, den var en testraket som styrdes från marken av en joystick, och hade tillverkats inom ramen för Wasserfall-projektet och avsedd att användas mot fientliga flygplan. A4- raketens design var redan avslutad och satt i produktion.

Därefter skickades den till Storbritannien för analys, för vid den här tiden hade de allierade ännu inte kommit över någon V2-raket. Denna V2 producerades 1944 – 45. Vikt 2,5 ton. Viktigt i detta skede var att tekniker från Royal Air Force kunde göra en konstruktion av vapnet. Två månader senare började V2-raketerna regna ner över England.

Hur gick det för folket där den slog ned?

”Vid gården Gräsdal hörde Robert Gustafson och hans son Ivar en bedövande knall. Hästen Daisy knäade och flydde i panik. Träd knäcktes, och fönster trycktes in över hela bygden. Robert Gustafson tittade upp mot himlen och såg en skur silverglänsande fragment falla över skogen.” (citat x1)

Källor:
sv.wikipedia.org
df.lth.se
(bild på motorn och info)
nyteknik.se (x1)

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Kraschen i Bäckebo, Småland, var en V2-raket från Hitlers Nazityskland…

  1. Intressant läsning. .. kram Janne ❤❤❤

    Liked by 1 person