Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Polkagris, ska vi ta en dans? Hur uppkom namnet, fakta…?

5 kommentarer

polkagrisgora

Polkagrisar har alla testat, sött, hårt som kan få tänderna lossna om man ej är försiktig. En semesterstad med besök för att skåda tillverkning av denna godisstång är Gränna. Förr när man körde gamla riksvägen var det ett äventyr, med en gata rätt igenom orten.

Vad kommer namnet utav? Vad är den största som tillverkats? Varför Gränna? Svaren finns här såklart.

Polkagrisars namn kommer efter dansen polka, som var populär vid tidpunkten. Enligt Marabou kallades en sötsak för gris under denna tid, vilket ska ha bidragit till namnet. Vad är det då?

En polkagris är en typ av hårt godis bestående av vatten, socker, (pepparmint), glukos och ättika. Den klassiska varianten är stänger med inblandad rödfärgad smet, vilket ger ett karakteristiskt röd-vit-randigt utseende, där tusentals polkagrisar tillverkas om dagen.

polkagisett

Varför Gränna?
Jo, hon som fick tillståndet 1859 att tillverka dem bodde i Gränna, Amalia Eriksson fick tillstånd av magistraten att bedriva sockerbageri och tillverka karameller. Hon var den första i Sverige som tillverkade polkagrisar. Tillverkningen, i ett tidigare tullhus vid dåvarande södra infarten till Gränna, utvecklades bra, och Amalia fick så småningom flera efterföljare med polkagristillverkning i staden.

Rekord-polkagrisar?
Världens största polkagris tillverkades av Franssons inför en festival i Gränna den 27 juli 2003. Den vägde 2,3 ton och var 2 meter och 24 centimeter lång. Jobbig bära hem efter?

Hos Polkapojkarna i Gränna kan du köpa polkagrisar i 28 olika smaker!

Var de egentligen svenska som påhitt?

Ja, om man ser till de röd-vita cylinderstängerna. Men en del räknar andra stänger och pepparmynts-kryddade karameller så kan man finna olika sorter i Nederländerna som var tidiga, men även i England och ex USA. Fast Gränna och rödvitt var först, japp 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
polkapojkarna.se
blog.svd.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

5 thoughts on “Polkagris, ska vi ta en dans? Hur uppkom namnet, fakta…?

  1. 🍬🍭 gillar polkagrisar ..eller mer godis 😁 Och Gränna är så vackert 😊

    Liked by 1 person

  2. Vi köper alltid polkagrisar när vi åker ner till barnbarnen. …stannar alltid vid Brahehus…..kramar om dig 💜 💖

    Liked by 1 person