Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Bengt Hallberg, jazzpianisten som var en av de främsta…

hallberg

För mig var denna mannen jazz, en skicklig sådan som jag minns spelat med många kända. Vem var då Bengt Hallberg, som har komponerat balett-, barnopera- och symfonisk musik, körverk, kammarmusik, pianostycken och storbandskompositioner?

Bengt Hallberg, var född 13 september 1932 i Göteborg, död 2 juli 2013 i Uppsala, var en svensk pianist och kompositör och en av Sveriges ledande jazzmusiker genom tiderna.
Bengt var son till saluhallsinspektoren Carl Hallberg och Nelly, född Stråhle. Han började studera klassiskt piano tidigt och skrev sitt första jazzarrangemang redan vid 13 års ålder.

På 1950-talet spelade han in skivor med de flesta av de framstående amerikanska jazzmusiker som då gästade Sverige. Framför allt ska nämnas trumpetaren Clifford Brown och tenorsaxofonisten Stan Getz.

hallbergvasteras

Hallberg var en mycket mångsidig musiker, och under senare år komponerade han såväl åtskilligt med film- och TV-musik som stora körarrangemang. Vid sällsynta tillfällen framträdde han också som dragspelsvirtuos. Samtidigt som han gärna blandade cool jazz med swing och virtuos bebop gjorde hans klassiska skolning att det ibland kan dyka upp influenser från barockmusik eller senare tiders romantik.

Bengt Hallberg var gift tre gånger, första gången 1955 till 1977 med operasångaren Inga Sundström (1919–2007), andra gången 1977 till 1983 med Maud Pettersson (1936–2013) och tredje gången från 1989 med Britt Boström (1922–2010).

2001 bestämde sig Hallberg för att sluta spela offentligt eftersom han ville ta hand om sin svårt sjuka hustru Britt. Ett i mitt tycke starkt beslut.

Citat Bengt:
”Nej, det var inte alls något svårt beslut att sluta spela offentligt och i stället ta hand om henne. Hon var det käraste jag hade, och hon hade gett mig så mycket – hon var min impressario, det var hon som tog hand om mina bokningar och sådant.”

I november 2010, några månader efter hustruns död, återkom Hallberg till scenen och hösten 2011 lanserade han ett nytt album, Back to Back, tillsammans med pianistkollegan Jan Lundgren, som för övrigt var elev till Hallberg cirka 30 år tidigare. Ett nytt soloalbum med Bengt Hallberg, Live at jazzens museum, spelades in i juli 2011.

Hallberg planerade att turnera 2014 med Georg Riedel, Jan Allan, Erik Norström och Bohuslän Big Band, men avled före turnén. Mannen som jag upplevde som tystlåten medialt fick flera pris bl.a. – 2010 – Lars Gullin-priset

Lite kuriosa? Hans favoritkompositör var Mozart. Och något av det mest omtumlande i livet tiden då kyrkorna öppnades för jazzen. Det var nyskapande….

Källor:
senioren.se
sv.wikipedia.org
dn.se
imdb.com
svenskjazz.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.