Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Stafett 4×100 meter, rekord och fakta, löpning med fart i…

vrekordjamaica

Inför OS kan det vara kul se på en idrottsgren som skrivs mindre om, stafett 4×100 meter. Det är en friidrottsgren som springs vid de Olympiska sommarspelen, vid världsmästerskap samt vid andra friidrottsmästerskap (såsom EM, Samväldesspelen eller Finnkampen).

Regler?
Växling sker vid tre tillfällen genom att en lagmedlem överlämnar en stafettpinne till den lagmedlem som skall ta vid. Växlingen måste ske inom ett speciellt avgränsad 20-metersområde. Överlämnas stafettpinnen utom detta område är växlingen ogiltig och renderar i diskvalificering av hela laget. Detta, tillsammans med att stafettpinnen tappas i samband med försök till växling, är vanligt förekommande i mästerskapskval och finaler.

På herrsidan har Förenta staterna länge varit det dominerande landet genom flertalet vinster i OS- och VM-finaler. Av 22 OS-finaler har amerikanerna vunnit inte mindre än 15 (varav åtta i följd). Övriga OS-titlar har vunnits av Sovjetunionen (två stycken), Storbritannien (två), Kanada (en), Tyskland (en) och Jamaica (en).

Jamaicas nu gällande världsrekord lyder på 36, 84, en tid som noterades av segrarlaget vid OS 2012 bestående av Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt och Yohan Blake, på bild.

rekordusa

På damsidan dominerade länge Östtyskland men på senare år har Förenta staterna varit det främsta laget. I OS-sammanhang har amerikanskorna vunnit nio guld, Tyskland/Östtyskland tre, medan Kanada, Nederländerna, Australien, Polen, Bahamas och Jamaica alla vunnit en gång vardera.

Världsrekordet noterades av Östtyskland i Canberra i oktober 1985 då Silke Gladisch, Sabine Günther, Ingrid Auerswald och Marlies Göhr sprang i mål på tiden 41,37.
Ja, så stod det -fast jag fann att USA:s damer vann på 40,82 i OS 2012 – de var Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight och Carmelita Jeter! Se bilden på tyskorna och de som slog rekordet!

1988 blev ett häftigt OS-guld för USA, tjejerna var grymma Alice Brown, Sheila Echols, Evelyn Ashford, Florence Griffith Joyner som vann på 41,98!

Första gången det tävlades för herrar i OS var 1912 då Storbritannien vann på 42,4, en utmärkt damtid idag. Resultat – herrarnas stafett 4×100 meter vid OS 2012, i London i Storbritannien: Guld vann Jamaica före USA och Trinidad och Tobago. 37 sekunders gränsen som första lag någonsin klarat, 36.84!

Sverige, hänger vi med? Inte speciellt, men rekordet är på 38.63, landslaget satte det 1996, i Atlanta, USA, killarna var – Peter Karlsson, Torbjörn Mårtensson, Lars Hedner och  Patrik Strenius, riktigt snabba killar!
Damerna hade fina löperskor när de satte rekord med landslaget på 43.61, är 2005.
Emma Rienas, Carolina Klüft, Jenny Kallur, Susanna Kallur.
En gren med fart i och alltid spännande…

Källor:
sv.wikipedia.org
svenska.yle.fi
friidrott.se
aftonbladet.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.