Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Eduard Bloch var familjen Hitlers läkare, en jude som fick speciell hjälp…?

bloce

För en stund ska jag återgå till en tid som präglades av krig och hemskheter, andra världskriget. Hitler vet alla vem det var och detta är en person som inte så många känner till. Man kan säga han var en okänd läkare med en känd patient? Ja, så vill jag beskriva Eduard Bloch, född 30 januari 1872 – 1 juni 1945, som var en judisk -österrikisk läkare med praktik i Linz (Österrike). Han brukade använda ex en – en iögonfallande bred hatt. Liksom de flesta judar i Linz på den tiden, var de i familjen assimilerade judar.

Från 1907 var Eduard nämligen Adolf Hitlers familjs läkare, dvs faderns och moderns med barn. Bloch föddes i Frauenberg (idag i Tjeckien), han studerade medicin i Prag och sedan som en förtroendeläkare i den österrikiska armén.

År 1899 var han stationerad i Linz och öppnade en privat läkarmottagning 1901 på 12 Landstrasse, där han också bodde med sin familj: sin fru, Emilie (född Kafka) och deras dotter Trude. Han hade högt anseende, särskilt bland de lägre och fattiga samhällsklasserna. Det var allmänt känt att när som helst på natten var han villig att uppsöka patienter.

1904 blev unga Hitler allvarligt sjuk och var sängliggande p.g.a. en allvarlig lungsjukdom. Genom detta tvingades han att överge sin skola och återvända hem. Men Bloch hävdade senare att han endast haft mindre krämpor, och att Hitler inte var sjuklig, än mindre en lungsjukdom. Hitler var den första också i familjen Bloch träffade.

År 1907 fick Hitlers mor, Klara, diagnosen bröstcancer och opererades några dagar efter den första konsultationen, med gott resultat, men metastaser tillstötte. Hon dog efter intensivt lidande, innan behövdes mycket medicinering och den brukade ges av Bloch. Hitler var alldeles förstörd efter den sömnlösa natten. Under moderns sista år hade doktorn gjort 42 hembesök, vissa dagar – två gånger. På grund av  dålig ekonomi för Hitlers familj vid den tidpunkten fick de betala mindre, ibland gratis.

Den dåvarande 18-åriga Hitler gav honom hans ”eviga tacksamhet” för detta. Detta visade denne år 1908 när Hitler skrev ett vykort där han beskrev sin stora tacksamhet. Unge Hitler gav bl.a. bort handgjorda presenter, t.ex. en stor väggmålning som enligt Blochs dotter Gertrude (Trude) Kren (1903 – 1992) gick förlorad senare. Även 1937  frågade Hitler om Blochs välbefinnande och kallade honom en ”ädel jude”. Bloch hyste också en form av kärlek för Hitlers familj som skulle hjälpa honom väl i framtiden, han fick senare särskilt skydd efter nazisternas övertagande av Österrike.

Det blev hårda tider för de österrikiska judarna. Bloch stängde ned verksamheten. Hans dotter och svärson och Blochs unga kollega, Dr Franz Kren, flydde utomlands. Den 66-årige Bloch skrev ett brev till Hitler och bad om hjälp – och fick som enda jude (!) i Linz särskilt skydd av Gestapo! Han och frun stannade kvar tills alla papper för emigrationen till USA var ordnade. De fick sälja sitt hus utan att myndigheterna lade sig i affären och de fick en stor summa pengar. År 1940 emigrerade de och – bodde i Bronx, 2755 Creston Avenue, New York, men han kunde inte längre praktisera som läkare eftersom hans läkarexamen inte erkändes. Under 1941 och 1943 intervjuades han av en föregångare till CIA för att få information om Hitlers barndom.

bloch

Han publicerade också hans minnen om deras möten i artiklar där han målade en anmärkningsvärt positiv bild av unge Hitler och sade att han varken var en buse eller bråkig. Han berättade att Hitler som ung hade slitna, korta lederhosen och en grön yllehatt med en fjäder. Han hade varit lång, blek och såg äldre ut än han var. Han var artig, bugade alltid och tackade doktorn. Han mindes Klara Hitler som en mycket from och snäll kvinna. ”Hon skulle vända sig i sin grav om hon visste vad det blev av honom.”

Han dog av magcancer vid en ålder av 73 år – 1945, knappt en månad efter Hitlers död. Han är begravd på Beth David kyrkogården i New York. Bland andra bekanta till Bloch var Hedda Wagner, författare och anhängare av kvinnors rättigheter, som skrev en bok tillägnad honom.

Källor:
lakartidningen.se
unt.se
en.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.