Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Minns du schlagern ”Kors på Idas grav”, minns du Charlotta Berger?

3 kommentarer

berger

”Kors på Idas grav” minns jag som låt, poppigt 1960-tal var det med gitarrgruppen The Violents, men även som schlager med Margareta Kjellberg. Vad finner vi bakom melodin?

Jo, en östgötsk författarinna på 1800-talet, namnet – Charlotta (Charlotte) Cronhielm, född Cronhielm af Hakunge, som föddes 1784 i Linköping och var dotter till greve Carl Emil Cronhielm och Hedvig Ulrika Boije af Gennäs. Hon var svensk grevinna, författare och sångtextförfattare och inte många av oss vet vem hon är. Detta kan ses som en berättelse om dåtiden.

Fadern var till 1789 innehavare av kronbränneriet i Linköping och därefter ägare av Ryds gård utanför Linköping. Modern kom från Orrnäs i Ödeshög. Sedan fadern dött flyttade familjen till en gård på Ågatan i Linköping. Hon hade fyra bröder och två systrar.

År 1817, då hon var 33 år, och tydligen upplevde sig själv som ”på överblivna kartan” gifte hon sig med löjtnanten vid Smålands husarregemente, senare major Johan Göran Berger. Två år senare tog han avsked och blev ägare till Biskopsberga i sin födelsesocken, Allhelgona, där han var bosatt som lanthushållare. Han skall ha varit gift tidigare. I äktenskapet föddes fyra barn, varav dock tre dog tidigt, och dottern Clara vid 20 års ålder 1842. Hon avled i Linköping 1852. Hennes man flyttade samma år till Stockholm där han avled fyra år senare.

Tydligen var äktenskapet inte så lyckligt från början, då herr Berger beskrivs på ett ganska negativt sätt, som en egenkär, retlig och disharmonisk person. Han lär ofta ha använt orden ”Min söta Charlotte” i en allt annat än vänlig ton. Dock verkar hans hustru ändå på sätt och vis ha hållit av honom och sett med beklagande på hans person. Han var också en ganska dålig ekonom och gjorde av med mycket pengar. Emellertid hade han en musikalisk begåvning och var ”känd som en lyckad kompositör”. Han tonsatte flera av hustruns dikter.

Charlotta Berger hade redan innan giftermålet börjat skriva. Hon utgav anonymt och under signatur både moraliserande sentimentala familjeromaner och sensationsromaner, ”rövarromaner” kan man säga. Med titlar som ex. ”Trollgrottan i San Miniatos dal”, ”Hilda och Ebba eller ruinerna vid Brahehus”, ”Albert och Louise eller den dubbla upptäckten”.

Hon skrev också en mängd noveller och översatte teaterpjäser från franska. Hon medverkade i flera tidningar och tidskrifter, i Aftonbladet, Magasin för konst, nyheter och moder, Östgöta Correspondenten och Salongen: tidning för fruntimmer. Hon skrev också en mängd dikter, många i skillingtryckstil, varav några också tonsattes. Flera av dessa blev mycket populära. Under senare år utvecklades hennes författarskap i mer realistisk riktning, t ex Noveller (1846).

Hon skrev även följetonger i tidningar, hennes sånger, poem och noveller är enkla och okonstlade men ger ej sällan uttryck för en diskret satir. Hon var även en flitig brevskrivare. Brevsamling och manuskript ska på 1970-talet ha funnits hos en dottersonson till en bror till henne: lagman Tage Silfversköld i Mjölby.

Christina Berger publicerade en rad noveller och romaner, varav flera gick som följetonger i Aftonbladet, och dikter som trycktes i den illustrerade månadstidningen Magasin för konst, nyheter och moder, som utkom 1823-1844. Här publicerades 1826 hennes mest kända verk, balladen Ett kors på Idas grav.

1844 sålde paret Biskopsberga och flyttade till Linköping. Hon hade där sina två systrar. Emellertid trivdes maken ej där utan for ofta till Stockholm där han kunde vistas månader i sträck. En av Charlottas systrar beskrev situationen så att ”Han har redan förtärt hälften av Charlottas arv, och resten går väl åt i Stockholm, det är jag viss om” och ”Charlotte mår förträffligt då hon slipper sin otäcka, gräsliga man”. Charlotta har i dikten ”Ungkarlslivet” på sätt och vis skildrat sina funderingar om makens tillvaro i Stockholm. Familjen ansåg sig tvungen att ha två anställda, men ekonomin var, trots att Charlotta hade ett gott ekonomisk sinne, tidvis ansträngd.

Låten så har egentligen två titlar, ”Mossbelupen hydda står wid Heklas fot” eller ”Korset på Idas graf”. Kompositör: Johan Göran Berger, maken och Charlotta texten. Det är en dikt, många har kanske hört den travesterad som nubbevisa.

Inledningen lyder:
”Mossbelupen hydda står vid Heclas fot.
Höga granar skydda den mot stormens hot.
Men därinne, sorgsna minne.
Livets storm en ros bröt av.
Än vid strand vi finna kors på Idas grav”

Som en kuriositet kan nämnas att Anton Ridderstad i sin minnespark vid Berga reste en staty över Charlotta Berger, som f.ö. var bekant med familjen Ridderstad. Nu vet du om en okänd, känd person som var en stor personlighet, bilden den enda som finns. En kvinna av rang 😀

Källor:
kulturarvostergotland.se
sv.wikipedia.org
sfi.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

3 thoughts on “Minns du schlagern ”Kors på Idas grav”, minns du Charlotta Berger?

  1. Intressant 😊 nyfiken på alla dessa människor som levt livet före oss 😀Tack 🙏

    Gilla