Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Minns du Angel från Smokey Mountain, Filippinerna som Darin besökte på en soptipp…?

Angel

Vi är många som minns artister som mött barn och fattiga genom TV och SOS-Barnbyar. En jag minns var med Darin som besökte Angel som letade på en soptipp bl.a. Vi såg andra program med andra artister som hette, ”En resa för livet” som var att ge Manilas utsatta barn en röst genom musiken i detta programmet. Men för Darin Zanyar blev upplevelsen så omtumlande att det tog stopp.

Filippinernas huvudstad Manila är världens fattigaste områden med slumområdet Smokey Mountain, en före detta soptipp där 5 000 familjer bor och arbetar. Tre andra svenska låtskrivare följde med första gången, vi minns Uno Svenningsson, Sophie Zelmani och Eagle­Eye Cherry som tillbringade två veckor i barnbyn och dess omgivningar, där de möttes av en plats långt bort från resebyråernas vackra omslagsbilder.

Där träffade Darin –  då nioåriga Angel och hennes familj. De var nio barn i familjen, mamman ensam sedan maken dött.

Det var tufft att se deras vardag. De bodde sex-sju personer i ett utrymme som var som en liten toalett och jobbade i en kolfabrik där man knappt kunde andas och medellivslängden var 40 år. För att försörja familjen var lilla Angel tvungen att plocka ut spikar ur plankor som skulle brännas till kol. Det var hennes jobb, varje dag. Att möta Angel var det starkaste ögonblicket för mig under resan, sa Darin.

För två år sedan (2013) besökte Darin Zanyar Filippinerna tillsammans med SOS barnbyar. Finns på youtube – längd 12:39.

Men jag ville veta mer om nuet och så även Darin som hade svårt att släppa mötet och åkte därför tillbaka för att besöka Angel igen – på hennes 11-årsdag (2015)
Länken:
https://www.youtube.com/watch?v=2jwoLe1n9xs

Kort, idag? (2015)

anel2015

Darin har Angel som fadderbarn och har haft mejlkontakt med barnbyn. De bodde nu i en nyare lägenhet, fräschare och t.o.m. med diskbänk och rinnande vatten, otroligt för denna plats, dock ingen lyx utan enkelt men gott 🙂  Angel var så fin och go, gick nu i skola med skoluniform i vitt och ansågs en av de duktigaste i klassen. Darin var där när hon fyllde år, med tårta och paket, det var hennes första firande någonsin! Underbart få se att de som man kan ”rädda/hjälpa” kan få det mer mänskligt. Se filmen själv på länken en bit upp! 🙂

SOS-Barnbyar – länken:
http://www.sos-barnbyar.se

Källor:
metro.se
darinnewz.blogspot.se
tv4.se
http://www.sos-barnbyar.se

foto
Nacho Hernandez/SOS Barnbyar

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.