Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Enhörningar ett mytologiskt djur som – faktiskt funnits…!

2 kommentarer

enhorntror

Enhörningen är ett mytologiskt väsen och det finns inga belägg för att det funnits enhörningar på riktigt, så är det som alltid skrivits. Men se längre ned och – märk väl att det har de! Zoologens svar är enkelt: enhörningar har aldrig funnits, inte i egenskap av de vita hästar med horn som dyker upp på gamla gobelänger och symbolistiska målningar.

Kulturhistorikern är mer splittrad. De erkänner zoologens slutsatser men konstaterar också att enhörningen som fantasiprodukt har en lång historia med rik folklore. Man trodde att enhörningar levde i öster och att de bara kunde fångas av en oskuld. Alla som sett de underbara vävda tapeterna i Musée de Cluny i Paris kan inte annat än att hålla med. Men vänta, svar nedan 🙂

unicornfix

Men vad är enhörningshornen?
Svaret är att det rör sig om narvalständer. Narvalen (”likvalen”; den ansågs fordom livnära sig på lik) kan bli mellan fyra och sex meter lång. Man finner den företrädesvis i arktiska vatten

Historiskt?
Enhörningar omnämndes redan i antiken och har oftats beskrivits som en vit häst, men även som en åsna eller en get. Plinius den Äldre beskrev den under första århundradet efter kristus som ett verkligt djur som var nästan omöjligt att fånga. Det enda sättet att fånga en enhörning ska vara att låta en blotta sitt bröst mot den och därmed göra den snäll som en lammunge. Enhörningen omtalas redan av antikens lärde som Aristoteles och Claudius Ælianus.

I kristen tid har enhörningens horn fått bli en kristussymbol, det enda hornet är då en symbol för enighet mellan Kristus och Gud.

Nu tvlvlare så kan jag nämna att 2012 kunde man läsa som nyhet: ”Nordkoreanska arkeologer påstår sig ha hittat området där en känd enhörning levt, det skriver den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.”

unicorn

MEN, nya rön från 2016, ger tydligare bevis!
”Faktum är att den sibiriska enhörningen, som tyvärr inte såg ut som i sagorna, kan ha levt sida vid sidan med människan, enligt en ny studie vid Tomsk State University som The Guardian skriver om. Tidigare har forskare trott att den sibiriska enhörningen dog ut för 350 000 år sedan, men ett kranie hittat i Kazakhstan visar att de levde fram tills för 29 000 år sedan. Forskarna ställer nu sig frågan hur den sibiriska enhörningen kunde överleva så länge.

Enhörningen var upp till 2 meter hög och 4,5 meter lång. Den vägde hela 4 ton och var mer lik en noshörning och mammut än en häst. Men mycket riktigt hade givetvis denna varelse ett horn, mitt på pannbenet mellan ögonen.”

En bild på de vita visar som folk tror de såg ut, en visar huvud i vitt och karta var den fanns samt hur den egentligen troligen såg ut, brunfärgad. Tro på din sanning! 🙂

Källor:
bibblansvarar.se
blog.svd.se
sv.wikipedia.org
nyheter24.se
metro.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Enhörningar ett mytologiskt djur som – faktiskt funnits…!

  1. Mycket intressant läsning måste jag säga. …tack kära vän ❤❤❤

    Liked by 1 person