Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kalle Svensson – en av Sveriges genom tiderna främsta fotbollsmålvakter…

svensson

I barndomens idrottsvärld var målvakter speciella hjältar, kanske mest fotboll, som den sista utpost de var. En som figurerade mycket och skrevs om var mannen som kunde ”slänga sig” och fånga bollen elegant, var Kalle med smeknamnet ”Rio-Kalle”.

Kalle var en kille som kom fram från småklubbarna i Helsinborg, från Kullavägen och blev en i raden av många klassiska målvakter i Helsingbors IF. Trots sitt idolskap glömde han aldrig sitt ursprung har vänner sagt.

Han hette Karl Oskar Svensson, född 11 november 1925 i Västerlöv, död 15 juli 2000 – var en svensk fotbollsmålvakt och 73-faldig landslagsman. Han var tvåfaldig VM-medaljör, spelade i Helsingborgs IF och var anställd som brandman i staden fram till pensioneringen vid 58 års ålder.

Kalle föddes i en statarfamilj i Hanaskog i Göingebygden, yngst i en stor syskonskara, familjen flyttade till Helsingborg där Kalle arbetade på Henry Dunkers gummifabrik. Han började sin fotbollskarriär i Kullavägens BK och gick som 18-åring till Helsingborgs IF. Han spelade 349 allsvenska matcher för Helsingborgs IF 1943-62. Debuten i allsvenskan blev 4 juni 1944 på Råsunda, i en ålder av 18 år, 6 månader och 24 dagar gammal.

1946 blev landslagsdebuten i  A-laget i landskampen mot England på Råsunda som Sverige vann med 3-1. Kalle Svensson är den ende svenske fotbollsspelare som deltagit i fyra stora mästerskap (två världsmästerskap och två olympiska spel) och tagit medalj i samtliga.

Utanför arenan Olympia i Helsingborg står idag en staty, på plats innan hans död – föreställande ”Rio-Kalle”, skapad av Risto Karvinen. Kalle Svensson har även fått ge namn åt ett av Skånetrafikens Pågatåg.

Hur fick sitt namn Rio-Kalle?
Smeknamnet fick han i samband med VM i Brasilien 1950. Han gjorde många fina räddningar mot Italien, som gav honom namnet, trots att matchen spelades i Sao Paulo. I sista minuten mot Italien gjorde Kalle Svensson en räddning på en nick vid stolproten som ansågs vara omöjlig. Så, ”Sao Paulo-Kalle” hade varit mer korrekt, men svårare uttala.

rioda

Det absolut sista allsvenska målet som Kalle släppte in bakom sig, gjordes av IFK Malmös Bo Borg i den 87:e minuten. Kalle Svensson var vid sin sista allsvenska match 36 år, 11 månader och 10 dagar gammal. Alltså nästan dubbelt så gammal som när han debuterade.

Karriären: Kullavägens BK (1940-43), Helsingborgs IF (43-59), Gunnarstorps IF (59–61) (också som tränare) och Helsingborgs IF (61-62). Meriterna, medaljer: VM-brons 1950, OS-brons 1952, VM-silver 1958 och Guldbollen 1952. En stor idrottsprofil.

Källa:
sverigesradio.se
sv.wikipedia.org
alltomhif.se
2.idrottonline.seaftonbladet.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.