Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Belinda Olsson, debattör i TV med åsikter även privat ..

belindas-kamp

Debatt, Opinion och andra program i tv, samt Fittstim och vi har en del känt om henne som vi är vana se i rödlätt hår. Vem är hon och varför? 🙂 Fakta, Belinda Anna Martina Olsson, född i april 1974 i Göteborg, är en svensk journalist, författare och programledare. Hon har även skrivit ett par romaner. Bor numera i Stockholm, 42-åriga Belinda.

Hon växte upp i en förort till Göteborg. Fadern var målare och modern receptionist och föräldrarna ägde även en städfirma. Hon arbetade ett år som städerska, och studerade sedan media, ett år i USA.

Åter i Sverige vikarierade hon på Expressen. Senare blev hon krönikör i Aftonbladet och chefredaktör för nättidningen Sourze (2001–06). Hon var redaktör för den uppmärksammade feministiska antologin Fittstim (1999) tillsammans med Linda Skugge. Våren 2006 utgav hon sin första roman, Gravidchock! Reporter erkänner. Året därpå följdes den upp med romanen Otrogen på öppen gata, med samma huvudperson.

Feministen Olssons böcker har i de flesta fall översatts till andra nordiska språk. De båda romanerna har även givits ut på tyska, den första av dem även på franska.

belinda1

Olsson har varit bisittare i Kvällsöppet med Ekdal i TV 4 och var senare programledare för talkshowen Studio Belinda i TV 8. I början av 2009 lämnade hon sin tjänst vid Aftonbladet för att arbeta som redaktör för Debatt i Sveriges Television, där hon från augusti samma år tog över som programledare efter Janne Josefsson. Hon lämnade programledaruppdraget 2012. De verkar ha kontakt, men han ironiserade i en intervju lite om henne. Mannen med makt! 🙂

I början av 2014 väckte hon viss debatt med sin reportageserie i SVT, Fittstim – min kamp, där hon med avstamp i tiden för boken Fittstim undersökte feminismens olika sidor och förgreningar i dag med företrädare för ett antal olika synsätt. Hon sökte också sitt eget nutida förhållningssätt till dessa frågor och aspekter.

Hon är nu också gift, maken är journalistkollegan Ali Fegan med turkiska rötter, verksam i Sverige i bl.a. Uppdrag Granskning. De har två barn, dottern Ella, ca 13 år, och sonen Sasha, 10 år. Giftermålet var ett borgerligt bröllop i New York.

Förra året, 2015, när Jimmie Åkesson intervjuades i SVT:s ”Debatt” så efter hans tal buade och skrek anhängarna i publiken åt programledaren Belindas frågor. 2100 var publiken den dagen på Almedalsveckan. Spridda burop hördes och Femen-aktivisten Jenny Wenhammar började sprattla nära avspärrningsbandet och fördes bort av polisen medan hon ropade ”barnasinne”.

I år 2016 möttes de igen och det såg ut som de båda visade varandra respekt. ∞

Vad trivs Belinda med?
”Det är så små grejer man behöver i livet för att trivas. Man behöver få ligga lite ibland, ta en drink och så måste det gå något bra på tv på fredagarna. Jag är jättenöjd nu när ”Let’s dance” börjar.” En kvinna, ofta i fokus, som trivs med mysiga hemmakvällar…

Källor:
expressen.se
sydsvenskan.se
viforaldrar.se
sv.wikipedia.org
adlibris.com
sv.metapedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.