Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Allan Fagerström, redaktör och skribent som tyckte högt och tydligt…

allan-fagerstrm

Jag tycker om citat och uttryck, därav fastnade jag för Allan.
”Folk som äter broiler ser ut därefter”. Hans ord.

Allan Fagerström, född 1916, död 29 april 1985, var en svensk journalist. 1943 blev han filosofie magister vid Lunds universitet. Hans karriär som redaktör och skribent började med att han var redaktör för studenttidskriften Lundagård 1944, där han gjorde sig känd för sin starka antinazism.

Samma år värvades han till Aftonbladet för att balansera tidningens tyskvänlighet. Han blev en legend med sin bitska och korthugget lakoniska stil. 1983 erhöll han Publicistklubbens Guldpennan.

Han arbetade bland annat som teaterkritiker, kulturredaktör och, under åren 1956–62, efter att LO köpte tidningen, som chefredaktör på Aftonbladet. Han blev en legendar med sin vassa penna som kom väl till sin rätt i hans kolumner. en bländande stilist

En liten del av hans produktion finns utgiven i bokform, t.ex. i Fy så fula ord (1986), där Karl Vennberg också bidrar med ett porträtt.

bloggbild-fagerstrom

Han skrev teaterkritik som blev kontroversiell eftersom han skrev den som underhållning i egen rätt. Under en period på 1950-talet var han chef för Aftonbladets kulturredaktion. Han skrev varje vecka krönikor fram till sin död.

Citat Allan:
”Är det kanske så att hög intelligens är ett handikapp för politiker i ledarställning”.

Han dog 1985, 69 år gammal. Ibland var hans kritik kanske väl öppen, bl.a. om en HasseåTage-revy. Hans syn om nazismen var välbehövlig i det klimat som rådde…

Källor:
aftonbladet.se
sv.wikipedia.org
begood.info
ne.se
books.google.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.