Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Helge Skoog, känd av alla, vi vill veta, vem är du…?

2 kommentarer

HelgeSkoog

En vi alla sett på TV, teaterman, rolig, jag minns Ture Sventon, en fenomenal tolkning och matprogrammet Halv åtta hos mig. Helge, har du något okänt vi ej vet? Här får du allt, ja nästan, bra och mindre bra 🙂

Fakta är: Denne 1,75 meter långa man heter – Helge Skoog, skådespelare, improvisatör och underhållare känd från olika sammanhang bl.a Parlamentet, Sommarpratarna och Halvåtta hos mig. Mest roligt?

Helge Olof Skoog, född i augusti 1938 i Borås, är en svensk skådespelare. Han är känd för rollen som Ture Sventon i julkalendern från 1989 och långfilmen T. Sventon och fallet Isabella. Hans röst kunde 2008-13 kännas igen som berättarrösten till tv-programmet Halv åtta hos mig. Under våren 2015 medverkar han som berättarröst för tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna.

Han bor norr om Stockholm. Familj: Hustrun Ulla Carin Giertz, cirka fyra år yngre, två barn samt barnbarn och bonusbarn. Han utbildade sig vid Dramatens elevskola, och jobbade senare på Dramaten och Stockholms stadsteater, där han 1989 tog initiativet till Klara Soppteater samt var dess konstnärliga ledare 1989–1993 och 1995–1997. Har gjort ”Den skalliga primadonnan” på Boulevardteatern och ”Läderlappen” på Kungliga operan i Stockholm.

skoog

Skoog är son till borgmästaren i Borås Carl Axel Skoog (1897–1963) och Karin Lindahl (1900–1996). Skoog gick Dramatens elevskola 1958–1961 och var sedan engagerad på Dramaten 1962–1966 och på Stockholms stadsteater. Han har varit engagerad även på Riksteatern och Borås stadsteater 1999–2001.

I TV minns vi också under 1980-talet TV-serien Teatersport. Han spelade Sigvard Borg i TV-serien Kommissionen och gjorde rösten till Ture Björkman i Skrot-Nisse och hans vänner. År 2000 medverkade han även som operachefen Waldemar Gustafsson i Jönssonligan spelar högt. Mellan 2008 och 2013 medverkade Skoog som kommentator i matlagningsprogrammet Halv åtta hos mig i TV4. Inget mer personligt? Jodå! Läs om otrohet och stalking!

1964-1977 var Helge Skoog gift med operasångerskan Busk Margit Jonsson, med vilken han har sonen Mårten Skoog. Sedan 1987 är han gift med Ulla-Carin med vilken han har dottern Martha Skoog Giertz.

Sommaren 2015 gjorde Helge Skoog comeback som scenskådespelare i Teater vid Siljans uppsättning av Den sista cigarren. Det var också på jobbet som han hittade sin hustru Ulla Carin. Både var gifta på olika håll, men inledde snart en hemlig relation som pågick under flera år. Under 80-talet skilde sig båda från sina respektive och bestämde sig för att leva ihop. En turbulent tid minns Helge. Otrohet!!!

”Då var det plågsamt förstås, det var kul så länge det var hemligt” har han sagt.

Det här som nämns privat har han berättat i media så det är känt, även den hemlighet som är så mycket större än hans otrohetsaffär. Under många år var han en stalkare som förföljde sin stora kärlek! Han var då bara i 20-årsåldern och han vägrade släppa greppet.

”Det var en tjej som jag var kär i när jag gick på Dramatens elevskola. Jag var väldigt ung och kom från Borås, jag kände mig ensam och rädd. Då blev jag väldigt kär. Men det var bara under en kort tid som det var besvarat”.

”Sedan stalkade jag henne. Jag hade gett mig fan på att jag skulle ha henne. Jag förföljde henne, det var ju ganska obehagligt. Jag åkte dit där hon var och så där.”

Hans besatthet blev ett problem, och den flera år äldre kvinnan tröttnade på hans beteende. Hon sa också till honom att det var idiotiskt, det han sysslade med. Men trots hennes ståndpunkt – fick hon aldrig honom att sluta. Men Helge!
”Det var väl åren och mina fruar som hjälpte mig över detta. Det var plågsamt,” säger Helge Skoog. För henne då?

1964, flera år efter att förföljelserna började, gifte han sig med operasångerskan Busk Margit Jonsson (född 1929 i Malung). Det blev en del av räddningen. Men trots att han slutade med sin stalkning i praktiken, kunde han inte sluta att tänka på kvinnan. I dag är kvinnan död. Men det händer fortfarande att Helge funderar över den där mörka perioden i sitt liv.

Han har visat miljöintresse, han spelade torsk för att rädda Östersjön 2009. ” Torsk i Soppan”, ”en pjäs med drag om kloka torskar och sjuka hav”. Premiären var mitt under Almedalsveckan i juni på Länsteatern i Visby.

Författarna till pjäsen, Helge Skoog och Johan Paulsen, såg den som en vetenskapspjäs om hotet mot Östersjön. Ja, slutet gott, allting gott? En duktig skådespelare.

Källor:
expressen.se
sv.wikipedia.org
imdb.com
holmbergstalare.se
aktuellhallbarhet.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Helge Skoog, känd av alla, vi vill veta, vem är du…?

  1. Alla har bagage, det gäller att hitta någon som vill hjälpa till att packa om det ☺ Tur för Helge 💜

    Liked by 1 person