Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

En tom spökstad i Argentina, öde sånär som på en boende..

villa2

Spöken finns ej, men om de gjorde det, skulle de bo i Villa Epecuen, skrev fotografen Federico Peretti efter att ha skådat denna plats. År 1985 tvingades invånarna fly från kurorten i Argentina. Samhället dränktes under vatten och förvandlades till ett nutida Atlantis. När vattnet nu sakta dragit sig tillbaka visar sig en spökstad som av många också kallas ”Argentinas Atlantis”, låg under ett tio meter djupt vattentäcke i 25 år och nu har vattnet sjunkit undan.

Tidigare på 20-talet var Villa Epecuen en en blomstrande kurort för den argentinska societeten och semesterfirare från Buenos Aires skulle söka det terapeutiska, salta vattnet i Lago Epecuen. Turister vallfärdade med tåg från huvudstaden 55 mil bort. Den är numer övergiven, dess ruiner finns på den östra stranden av nämnda sjö, norr om staden Carhue.

Den närliggande lagunen, har en salthalt som endast överträffades av Döda havet, man sade att den hade helande egenskaper och samhället levde på folks besök.

villa1

Den dagen allt skedde?
”Livet hade sin stilla gång till den 10 november 1985 då fördämningarna till lagunen plötsligt brast och orten svämmades över (Daily Mail), invånarna tvingades att ta sina ägodelar och lämna sina hem”.

I dag kan delar av staden utforskas. Vad man ser?
Förstörda byggnader, rostiga fordon och öppnade gravar. Överallt syns tecken på saltvattnets förödelse och på livet som utplånats. Staden hade en befolkning på 1500 invånare,  nu har den – en enda, Pablo Novak, ca 85 år, som återvände till sitt hem 25 år efter att vattenmassorna drog sig tillbaka (2015).

pablo

Villa Epecuen har dock fått ett litet uppsving. Ortens kusliga utseende har tilldragit sig en ny typ av turism. Spökstaden har blivit den perfekta kulissen för flera filmer under de senaste åren, bland annat ”And soon the darkness” från 2010. På bilderna ser vi stadsbilder och Pablo.

Källor:
expressen.se
en.wikipedia.org
discoveringtheplanet.com
independent.co.uk

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.