Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Har du anat ugglor i mossen någon gång?

parluggl

Klart vi alla har, eller är det verkligen ugglor vi anar? Alla uttryck har ett ursprung, många härrör från det gamla bondesamhället, några från sagor och fabler, många har sitt ursprung i Bibeln

Meningen, idiomet, ana ugglor i mossen betyder – fatta misstankar, ana att allt inte står rätt till.
Med andra ord, misstänka att något är (väldigt) fel, ana oråd. Ex. ”Det är att ana ugglor i mossen”. ”Hon gjorde allt för att ingen skulle ana ugglor i mossen”.

Uttrycket är inte alls ovanligt utan förekommer i flera språk, i svenskan från mitten på 1700-talet. Skillnaden är bara vad det är som är begravet, allt från rävar till skomakare finns representerat beroende på vilket språk det gäller.

I Danmark fanns ett uttryck som hette ”der er ulve i mosen” vilket betyder att det är en varg eller ulv i mossen. Man använde uttrycket när man kände att en farlig situation var på gång. När det inte längre fanns vargar i Danmark tog ugglan över som symbol för varning inför en hotande fara. Nu heter det i Danmark ”der er ugler i mosen”.

För bondebefolkningen var det förr säkert mycket mer oroväckande med ulvar än med ugglor. Någonstans på vägen in i vårt svenska språk förvanskades ulvarna till de mer beskedliga ugglorna. I vissa danska dialekter är de två orden också väldigt lika varför man kan ana en förväxling redan i danskan mellan ”uller” respektive ”uler”.

En sammanblandning kan ha skett när vargarna utrotades i Danmark och det inte fanns några vargar kvar i mossen att vara rädd för. Den sista vargen i Danmark sköts 1813, men namnet lever kvar i form av namn som Ulf, Uffe, Wolf, Wulf – och inte minst Vollsmose – ”Vargmossen”.

Att ana oråd kan också uttryckas som ”här ligger en hund begraven”. På engelska, smell a rat. Idag omger vi oss sällan med ordet, men i en detektivroman skulle det kunna finnas ännu. Fråga Sherlock Holmes, Miss Marple eller Harry Friberg!

Källor:
sv.wikipedia.org
vollsmosekirke.dk
ordbruket.com
bulldozer.nu
ne.se
ordalaget.se

http://intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.