Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Se spökena idag på Ekenäs slott – vågar du…?

1 kommentar

ekenasslott

Mitt i Östergötland hittar du ett av Sveriges bäst bevarade renässanslott. Ekenäs är ett slott två mil sydöst om Linköping i Östergötland. Slottet är beläget på en klippa vid den nordligaste änden av sjön Teden. Med höga vita murar och brant tak lyfter sig slottet över sjön, som efter sjösänkningar på 1800-talet har dragit sig undan. En fast stenbro på den forna vindbryggans plats för upp mot inkörsvalvet som vaktas från båda håll av tunga hörntorn, med spånklädda barockhuvar.

Åt borggården ligger trapptornet mitt på huset. Sedan 1939 ägs slottet av familjen Bergengren. På Gustav Vasas tid hade en av Banérsläktens fogdar sin gård på den plats där slottet ligger nu.

I september, när höstmörkret sveper sin tunga dimma runt tornen, då börjar spökvandringarna på  slottet. De sker endast under säsong, september till november!

Enligt slottets hemsida: Turen är lämpligast för vuxna i 15-135 års åldern. Rekommenderat 15 för att det för yngre barn kan bli lite för läskigt. Kallt välkomna!” Du får följa med på tur i de ruvande korridorerna. Spänning och skratt blandas när Du visas runt i slottet och får höra berättelser från flydda dagar.

Flertalet sägner och legender berättas kring Ekenäs slott (sanningar?). På 1700-talet bodde en greve på slottet som hette Mauritz Wellink. Han var dömd till döden för statsförräderi men var fortfarande på fri fot. Greven började dock ana att han inte skulle kunna hålla sig undan så mycket längre, så han letade upp sina viktiga dokument, la dem i det tyngsta han kunde hitta (en kista) och dumpade beviset i sjön. Wellink var dock inte ensam om detta utan hade tagit hjälp av en annan man och en fattig vallpojke vid slottet. Pojken som hjälpte honom blev sedan kvarglömd där. Efter mycket lång tid där i källarrummet svalt och frös pojken ihjäl och blev därefter inmurad i ett källarrum, för att hemligheten inte skulle komma ut.

Det igenmurade rummet, som aldrig har öppnats, kallas för ”Nisses håla”. Det berättas att om utrymmet öppnas upp, kommer en stor olycka att drabba både slottet och dess ägare. Den ihjälsvultne pojken sägs spöka på slottet. Flera personer har försökt öppna det numera igenmurade valvet för att avlägsna hans lik, men de har alla drabbats av olyckor eller svåra sjukdomar och fortfarande finns Nisses kropp kvar i hålan.

På hedersplatsen innanför slottsentrén sitter ett stort porträtt på den så kallade Hönsagumman, som sägs ha räddat slottet från fientligt anfall och därför blev avporträtterad, vilket annars var ovanligt att tjänstefolk blev. Hon håller än idag ett vakande öga på alla som kommer in i slottet.

Grevinnan Klingspor sägs besöka slottet än idag, den 2 maj varje år. Då har hennes make Philip namnsdag. Ögonvittnen säger sig ha sett henne resa sig ur sin grav på Örtomta kyrkogård och vandra till slottet. Slottets personal måste då alltid ha förberett med kakor i hennes rum.

Det finns ännu mer speciella saker som att det vilar en gammal förbannelse över slottet som en mystisk zigenarkvinna uttalat på 1600-talet. Hon stod i en park och hoppades på lite pengar, då tre av Sveriges maktmän kom och bokstavligen kastade ut henne. Hon ska då ha förbannat de tre maktmännens släkt och slott varav hon om Ekenäs sa:

”Banér, ditt Ekenäs skall störta ner i sjön”. Stjärntorp och släkten Löfstad, som de två första förbannelserna handlade om, har förolyckats svårt i historien. Dock väntar man fortfarande på vad som ska ske på Ekenäs, enligt denna sägen.

Idag är slottet obebott och varje pingsthelg hålls ett traditionsenligt riddarspel på Ekenäs. Dessutom arrangeras här julmarknad årligen. Här hittar du då över 80 av landets skickligaste hantverkare. Familjen Bergengren som äger slottet, genom  Anders V Bergengren och hans ättlingar som tog över byggmaterialintressena samt skaffade sig en del godsegendomar som denna. En textilsläkt som ägde Borås Wäfveri. Värd ett besök? 🙂

Källor:
ekenasslott.se
sv.wikipedia.org
svenska-slottsmassor.se
aktivitet.se
paranormal.nu
detovernaturliga.se
kulturnat.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Se spökena idag på Ekenäs slott – vågar du…?

  1. Spännande ☺

    Gilla