Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vi sover, djur sover, hur mycket MÅSTE vi sova?

4 kommentarer

sleepin

Sömn är något vi alla upplever, fast vårt sovande är väldigt olika. Jag ställde mig åter frågan, hur mycket ska man sova, varför och – djuren då? De flesta studier som gjorts i ämnet har istället handlat om att ta reda på hur mycket folk sover, vilket inte alltid är detsamma som hur mycket de faktiskt behöver sova och det varierar olika mycket för olika personer. .

De flesta friska vuxna behöver sova 6 – 9 timmar per dygn. I snitt sover en vuxen lite mer än 7 timmar per natt. Forskarna vet egentligen inte varför vi sover – bara att vi inte klarar oss utan. Forskningen visar att sömn är en biologiskt styrd mekanism som är nödvändig för vår överlevnad, vår hälsa och vårt fungerande. Du och jag – och forskarna – vet dock att denna biologiska mekanism går att rubba med miljöfaktorer och psykologiska faktorer.

sleeppeoplecouple

Vi sover mer som barn (16-18 timmar som spädbarn) än som unga vuxna (ca 7-8 timmar) och äldre vuxna (ca 6 timmar, men också från 4 till 9 timmar). De som jobbar med sömn brukar säga – normalt är ungefär 6 till 9 timmars sömn per dygn. Man kan dock vänja kroppen med både högre och lägre sömnbehov (vilket jag lärde mig i medelåldern).

Vissa kända personer som Winston Churchill, Margaret Thatcher och John F Kennedy sov bara 3.5 till 5 timmar per natt. Kennedy tog dock ofta en eftermiddagstupplur. Detta är också vanligt i t.ex. Spanien (siesta) och bidrar till att behovet av sömn under natten minskar. Många tar sig också en s.k. power nap, en kort sömn som slutar innan den djupa sömnen infinner sig. Intressant är att notera att personer som inte fått sova tillräckligt ofta tror sig göra lika bra ifrån sig – trots sin brist på sömn. Det har dock visat sig inte stämma enligt undersökningar.

Djur sover och det skiljer väldigt mycket, på storlek, på hur stor risken är att råka ur för fiender, hurdan sömnen är, ytlig eller djup. Men sömn hos djur är, precis som sömn hos människan, ett slags medvetslöshet där djuren inte tar emot sinnesintryck och inte gör några medvetna rörelser. Ett lejon sover längre tid än en hund, men inte lika länge som en fladdermus. Så en jordekorre sover ca 15 timmar, en giraff klarar sig med 3 – 4,5 timmar, elefanter sover bara drygt 3 timmar, fladdermöss sover 18-20 timmar och forskningen visar att merparten av alla fiskarter sover. Råttor som helt hindras från att sova dör inom ett par veckor.

bear-sleep

Hästar, kor och många andra växtätare kan sova stående tack vare speciella anpassningar i benen, men ej i längre perioder. Och lite märkligt, men studier är inte helt säkra, men man tror flyttfåglar kan sova när de flyger. De sover med en hjärnhalva och kan ändå fortsätta flyga, låter logiskt om man tänker på alla långa sträckor de färdas.

Hur sover du själv? Själv med ett förflutet där arbete gjort att jag sov när tid fanns, men en tupplur på mindre än 30 minuter, även så kort som 6 – 10 minuter, kan få oss ”vakna till” och gynnar prestanda och lärande. Jag nämner ej denna gång alla vinklar som att vi sover dåligt i perioder och att vårt liv påverkar sömnen, men vi vet ju alla hur ex sjukdom påverkar vår sömn. Och ett tips. Försök att lösa problem som stressar dig INNAN du går och lägger dig. Ett sätt att få ur sig stressen kan vara att skriva ner problemen på papper före sänggång. Försök att eliminera tankar med krav och distrahera dig själv med att t.ex. läsa en bok.

Och det en del undrar över, vad kommer en tupplur ifrån? Ordet kommer, enligt Språkrådet, av en jämförelse att tuppar tar korta lurar, ofta på ett ben. En annan uppfattning är att det kommer från gammalsvenskan där ”tupp” eller ”topp” betyder kort och ”lura” som betyder vila. Nu vet vi…?

Källor:
somnupplysningen.se
vll.se
doktorn.com
illvet.se
natgeo.se
sv.wikipedia.org
grapevine.nu

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

4 thoughts on “Vi sover, djur sover, hur mycket MÅSTE vi sova?

  1. Mycket rolig och intressant. ..tack Jannen

    Liked by 1 person

  2. Älskar tupplurar och middagssovning 😉 kanske återgår till förskoleåldern så småningom 😄

    Liked by 1 person