Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tyske Ernst Gräfenberg upptäckte en sak viktig i sexlivet 1957…

ernstg

Året var 1957 när Ernst kom fram till sin slutsats, tidigare var det lite olika teorier kring det här med kvinnans ”lustknapp”, G-punkten, men den finns på riktigt har vetenskapen nu enats om. Det är en liten väl avgränsad långsmal säck vars vävnad påminner om svällkropparna i penis. G-punkten, eng. Gräfenberg Spot eller G-spot, är en erogen zon som ligger mellan urinröret och den övre delen av slidans främre vägg. Om den stimuleras via slidväggen kan kvinnan få orgasm. G-punktens betydelse för den kvinnliga orgasmen är delvis omtvistad.

Den är uppkallad efter sin upptäckare Ernst Gräfenberg. Han deltog f.ö. som frivillig i första världskriget, och fick där järnkorset första och andra klass. Han är född 26 september 1881 i Adelebsen nära Göttingen, Tyskland, död 28 oktober 1957 i New York, tysk-amerikansk gynekolog.

Fyndets senaste rön är ur vetenskapliga tidskriften The Journal of Sexual Medicine och är ett svar på en fråga som diskuterats i 60 år. Längre kom man inte då. Men 1981 fann en annan forskargrupp ett område i vagina som var särskilt känsligt för sexuell stimulering. Området benämndes då Gräfenbergs zon, det som senare kom att etableras som begreppet G-punkt. Men existensen av ett kvinnligt erotiskt lustcentrum har egentligen aldrig betvivlats trots avsaknaden av bevis. Däremot har vetenskapare tvistat i decennier om G-punkten verkligen existerar som en avgränsad anatomisk struktur eller om det mer generellt är ett samlingsbegrepp för kvinnans sexuella tillfredsställelse.

grafenberg1

Men många kvinnor har envist hävdat att det finns specifikt avgränsade områden av vaginan som är speciellt känsliga för sexuell stimulans och ger särskilt lustfyllda orgasmer. Sedan dess har forskare hittat särskilda körtlar, letat fram gener och mätt elektrisk aktivitet i slidan i sin jakt på G-punkten. På senare tid rätade amerikanske gynekologen Adam Ostrzenski ut alla frågetecken.

Han har funnit en speciell vävnad, väl avgränsad i form och struktur, belägen i övre, främre delen av vagina som beskrivs som en liten långsmal säck, med druvliknande utseende, tänjbar i längd och volym. Egentligen beskriver Ostrzenski tre specifika regioner. Det nya fyndet kan innebära att läroböcker i anatomi kan behöva arbetas om, menar författaren i en kommentar. Vidare menar han att upptäckten av G-punkten kan leda till en ny syn på kvinnlig sexualitet inom forskningen.

Vissa tycker det är skönt att stimulera g-punkten, för andra är det skönare att smeka andra ställen istället. Anatomiskt är vi människor rätt lika varandra, men vad vi njuter av varierar desto mer. När man stimulerar g-punktsområdet behövs ofta lite kraftigare stimulering än när man smeker andra ställen på könet. Du kan t ex trycka, massera eller dra med fingrarna längst slidans framvägg. Och var och en har sina egna känslor, håll fast vid det du gillar 🙂

Källor:
gp.se (april-2012)
rfsu.se
sv.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.