Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Idylliska ön Ivö ska med 170 invånare få 2 000 asylsökande…

farjaivo

En fantastisk plats och tanken tiodubbla antalet invånare verkar väl ej genomtänkt, läs om ön. Ön som ligger i Ivö socken i Kristianstads kommun har cirka 170 invånare, och är med en yta av cirka 1 500 hektar Skånes största ö. På ön ligger småorten Ivö. Det finns även två campingplatser på ön. Den ena heter Ivö camping och den andra är Söndremar. Ivö camping ligger på Ivö, i Ivösjön som är Skånes största insjö. Ivön (gammal stavning Ifön) är en ö i Ivösjön i nordöstra Skåne.

Ön kan nås via Ivöleden, Trafikverkets linfärja från Barum. Under dagtid avgår färjan från ön var 20:e minut och från fastlandet 5-6 minuter senare.

På besök ska du se de grottliknande formationerna vid Ugnsmunnarna, lämningen av Biskopskällaren där ärkebiskopen Andreas Sunesen tillbringade sina sista år som sjuk i vad man tidigare trodde var spetälska, men numera vet var gikt. En del folksägner från dansk medeltid finns också om honom.

S:ta Ursula kyrka på Ivö, är troligen uppförd av ärkebiskopen Sunesson under 1224-1228 och är byggd i romansk stil. Det finns en legend som är från 1100-talet och den berättar att Ursula var en brittisk kungadotter som lovade äkta en hednisk prins, om denne blev kristen, samt att hon skulle få göra en pilgrimsresa till Rom. Med sig hade hon 11 000 jungfrur och på vägen hem blev de alla dödade av hunnerna vid Köln för att Ursula vägrade att bli hunnerfurstens brud. Genast infann sig 11 000 änglar som drev hunnerna på flykten. Ursula och alla hennes jungfrur blev helgonförklarade och firas den 21 oktober.

ivo

Sevärt på ön är också kaolinbrottet på norra delen av ön (Klacken), där brytning av kaolin pågick till och med 1950-talet. Kaolinet transporterades med pråmar till Iföverken i Bromölla. Även de fina bokskogarna runt Ivö klack, som är en fossilrik bergshöjd som når 134 meter över havet på öns norra del, bör nämnas.

Gynnsamt klimat gör att det odlas frukt på och kring ön. Valnötsträd och annat som är ovanligt i Sverige trivs här.

Länsstyrelsen beslutade nyligen att Ivö klack och en del av Ivösjön ska vara naturreservat för att kunna upprätthålla och skapa förutsättningar för arter och livsmiljöer i området. Där finns också unik geologi och kulturhistoriskt intressanta industrilämningar som är viktiga för områdets historia.

Så senaste nyheten om oron kring det planerade asylboendet på Ivö som fått kommunen klaga hos Migrationsverket. Heléne Fritzon (S) har fört frågan vidare till Morgan Johansson – som jag skrev om överst. Migrationsverket håller på att teckna ett ramavtal för 2 000 platser för ett asylboende på Ivö Camping utanför Kristianstad.

Ivö  har cirka 170 invånare. Ett asylboende för 2000 invandrare skulle alltså mer än tiodubbla befolkningen. Enligt Dagens Industri är asylinvandrarna som kommer till Sverige inte ens riktiga ”flyktingar”, utan mestadels ekonomiska migranter som vill ha en rikare tillvaro. Hur kan någon ens komma på tanken? Hur kan man ha kontroll på ett boende på denna ö? Som lekman undrar jag bara…

Källor:
sv.wikipedia.org
svenskakyrkan.se
nsk.se
klarvaken.se
Naturbilden – foto: G. Nilsson.

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.