Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sean var son till Errol Flynn, försvann spårlöst och ännu idag okänt öde…?

2 kommentarer

flynnstone70

Errol Flynn blev 1941 far till sonen Sean, som senare blev en orädd journalist och om hans död vet vi inget, eller? Han försvann spårlöst, sådant sker än idag och vad vet man i detta fallet? Sean Leslie Flynn (31 maj 1941 – juni 1971, officiellt lagligt död 1984)  var en amerikansk skådespelare och frilansjournalist mest känd för sin täckning av Vietnamkriget.

Flynn var det enda barnet mellan australiska-amerikanske skådespelaren Errol Flynn och hans första fru, franska skådespelerskan Lili Damita. Efter att ha studerat en kort tid på Duke University, inledde sonen en skådespelarkarriär. Flynn först dök upp framför kamerorna vid femton års ålder, han dök upp i ett avsnitt av sin fars TV-show, The Errol Flynn Theatre.

Han slutade i mitten av 1960-talet för att bli en frilansande fotograf, hade kontrakt med Time. Flynn blev uttråkad på skådespeleriet, och for till Afrika i slutet av 1964 för att prova på att vara guide för safaris och storviltsjakt. Han tillbringade också tid som viltvårdare i Kenya. Under senare delen av 1965, behövde han pengar, så han gjorde två spaghetti-westerns i Spanien och Italien som släpptes 1966. Flynn försökte också bli sångare, spelade in två låtar till ett företag. Obs. allt detta handlar om sonen Sean Flynn.

Flynn kom till Sydvietnam i januari 1966 som en frilansjournalist, först för den franska tidskriften Paris Match, sedan för Time Life, och slutligen för United Press International . Hans bilder publicerades runt om i världen. Han gjorde sig ett namn som en av en grupp av högrisk-fotojournalister.

seanflynn1

I en sökning av exceptionella bilder, reste han med särskilda stora enheter och irreguljära besök som verksam i avlägsna områden. Han reste till Kambodja i början av 1970, när nyheten bröt ut om nordvietnamesernas framsteg i detta land. Flynn och kollegan,  fotojournalisten Dana Stone fångades av kommunistiska gerillan. Sedan???

Man vet att 6 april 1970, Flynn och en grupp journalister lämnade staden Phnom Penh för att delta i en av regeringen sponsrad presskonferens i Saigon. Flynn och Dana (man som var på uppdrag för CBS News) valde att resa på motorcyklar i stället för de limousiner som de flesta av de andra journalisterna reser i (limousiner hade tidigare använts av turister innan journalisterna tog dem över).

Reporter Steve Bell, som var en av de sista västerlänningar att se de två levande, sade senare att efter presskonferensen, Flynn och Dana hade hört att det fanns en vägspärr på Highway 1 bemannad av medlemmar av Viet Cong. Ivriga att få ett fotografi av Viet Cong,  beslöt sig duon ta sig ensamma till denna vägspärr. Innan de lämnade, tog Steve Bell det sista fotot som någonsin tagits av Flynn och Stone. De har aldrig setts eller hörts från igen och deras kvarlevor har aldrig påträffats.

Även om det är känt att de fångades av Viet Cong-gerillan vid Highway 1 är deras verkliga öde oklar. Det har föreslagits att de dog i händerna på ”fientliga” krafter. Om man sammanfattar olika regeringskällor, är den nuvarande enigheten om att Flynn och Stone hölls fångna i över ett år innan de dödades av Röda Khmererna i juni 1971.

Flynn mor, Lili Damita, satsade en enorm summa pengar att söka efter sin son, utan framgång. År 1984 fick hon honom förklarad juridiskt död. Hon dog tio år efter -1994. Tragiskt öde.

Ett brittiskt lag sökte efter Flynns kropp i mars 2010, trodde att de hade funnit det, när de avslöjade resterna av en västerländsk gisslan som påståtts ha utförts av de röda khmererna.Testresultat på mänskliga kvarlevor finns på gravplatsen i östra Kampong Cham-provinsen, Kambodja, släpptes i juni 2010, och de konstaterades inte vara resterna av Sean Flynn. 😦  DNA-prover matchade ej.

Danastone

Historien om Sean Flynn förevigades av The Clash i låten ” Sean Flynn ” från albumet Combat Rock.Flynn har en framträdande roll i Michael Herrs bok om sina erfarenheter som krigskorrespondent, Utskick. Flynn beskrevs av Kevin Dillon i 1992 i mini-serien Frankies house, baserad på en bok av Flynns vän och kollega, fotojournalisten Tim Page.
 
Under 2011 släpptes en film inspirerad av Flynns bedrifter som fotojournalist, Vägen till frihet. Hans brorson, Sean Flynn (f. 1989), är uppkallad efter honom.

Kollegan var – Dana Hazen Stone född 18 april 1939 i North Pomfret, gift med Louise Smizer. Dana blev dödförklarad ”i sin frånvaro”, anses död 1971.

En gåta som förblir olöst, men man ”vet egentligen sanningen” som ni läst ovan. Under Röda Khmerernas regim dog uppskattningsvis 1,7 miljoner människor från 1975 till 1979.  Bilden överst innan sista resan, Sean och nederst Dana.

Källor:
blogs.wsj.com
en.wikipedia.org
independent.co.uk
people.com
pythiapress.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Sean var son till Errol Flynn, försvann spårlöst och ännu idag okänt öde…?

  1. Och fortfarande försvinner människor i vårt välbevakade samhälle. Knepigt det där..
    Hoppas penicillinet hjälper ☺

    Liked by 1 person