Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Fårö, Sveriges åttonde största ö, för både bad och sevärdheter…

1 kommentar

faro1

Ön som kändisar gärna bosätter sig på, jag minns Bergman mest. Fårö är en ö nordost om Gotland, skild från Gotlands storö av Fårösund. Bilden nedan från ett fiskeläger på ön. Fårö utgör en egen socken och har ett invånarantal på 498 personer (2014). Från Visby är det 56 km till Fårösund. Fårö är Sveriges åttonde största ö. Jag har aldrig besökt ön, en av få platser, och det saknar jag.

Badtips – Sudersand är den största och mest välbesökta stranden, den är långgrund och barnvänlig. Söder om Sudersand ligger många små vikar och fiskelägen längs östra kusten. Även stranden vid Ekeviken på norra Fårö är vacker, långgrund och badvänlig.

Namnet Fårö har inget med får att göra, öns namn, som skrevs Faröö under 1300-talet och Faroyna under 1400-talet, består av orden far, som i farväg eller farvatten, och ö. Så enkelt!

Vid Langhammars har landskapet nästan stått orört sedan 1600-talet. En liten väg slingrar sig fram på strandvallen mot Helgumannens fiskeläge, som var ett av Fåröbornas viktigaste fiskelägen. Idag finns 15 bodar kvar. Och vid Lauters ligger gamla kalkpatrongårdar, fornåkrar och husgrunder från förgången tid.

Strax norr om färjeläget på ön går en väg västerut som leder mot Ryssnäset. Även här är landskapet kargt och pinat av havsvinden. Strax norr om Ryssnäs sydudd ligger Engelska kyrkogården, en kolerakyrkogård från Krimkrigets dagar, då engelska flottan låg stationerad i Fårösund.

I mer organiserad form har färjetrafik sedan förekommit sedan 1920-talet, den första motordrivna färjan började gå 1923. Därefter har färjetrafiken utvecklats.

fiskelagefaro

Idag sköts trafiken av Trafikverket och de två färjorna Kajsa-Stina och Bodilla går regelbundet efter tidtabell. Det blir många avgångar från Fårösund varje dag, från Fårö går färjan tillbaka direkt efter av- och pålastning. Överfarten tar ungefär 8 minuter och kostar ingenting. Den avgår normalt varje halvtimma. Det finns vissa planer på att ersätta färjan med en bro, Fårösundsbron.

En Fåröbo var t.ex. förre statsministern Olof Palme som sommarsemestrade på Fårö i trettio år och Ingmar Bergman bodde där från runt 1961 till sin bortgång sommaren 2007. Bergman är begravd på Fårö kyrkogård. Bergmanveckan är ett kulturevenemang som skapats i hans minne och består av en sex dagar lång hyllning till Ingmar Bergmans konstnärskap, med filmer, gäster, seminarier och turer till inspelningsplatser på Fårö. Detta arrangerades första gången 2004

Gutniskan användes i skrift och tal under hela medeltiden fram till 1600-talet då danska och svenska blev dominerande språk. När man slutade använda gutniskan skriftmässigt fortsatte det ändå att användas som talspråk.

Vid besök kan man även åka taxi. Och vill man ha en guidad tur runt Fårö, eller till vissa utvalda platser går det också bra. Restips? 😉

Källor:
krutbrannaren.se
sv.wikipedia.org
farocab.segotland.net

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Fårö, Sveriges åttonde största ö, för både bad och sevärdheter…