Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Fästingar ”firar midsommar” – ha stövlar på om du är bland högt gräs…

4 kommentarer

fastinghonaberedd

Ja, det skyddar benen och svårt få grepp på dig. Ge hunden ett par med 🙂 Och ser du en på plats, kläm den ej på baken oavsett om det är en hona. Baken är värst!

Varför finns det fästingar? Det måste vara världens onyttigaste djur. Förutom att en gav mig borrelia som jag nu kämpar emot med antibiotika, så funderar jag på dess existens. Minns min hund som led av att de ofta besökte hans hud, värst var nosen och andra känsliga platser. Vampyr-odjur! Jo, jag ”älskar” djur, men detta är inte direkt kramdjur? Sluga, tänk i tusen- och miljontal sitter de på grässtrån och buskar och väntar. På blod – för det är det enda de äter. 😦

Sökte om existens och fann att de nog ej har någon uppenbar funktion i naturen. Förutom att fåglar tar en och annan fästing, så finns det även flera parasitstekelarter som angriper släktet Ixodes. Ixodiphagus är den mest bekanta av dem. Bara namnet säger ju att det inte är någon nalle att krama? Fästingarna bryr sig inte i om de har något syfte. De finns till för sin egen skull.

Fästingar för över bakterier, virus och mikroorganismer från ett värddjur till ett annat. Man tror att de kan ha en funktion för att reglera populationen av värddjur, men riktigt hur är inte känt, fast det är mycket svårt att försöka utrota dom. Många har försökt – alla har misslyckats..

Fästingar kan lägga ägg i lägenheten. MEN då krävs det att man får med dem på kläder och att de lyckas komma nära oss, även våra husdjur kan ju ta in dem och möjligen få dem söka oss ”värddjur”.

Vad är detta för monster då? Fästingen är ett litet leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser – gärna lövskog med tät undervegetation. Fästingen lever 2–3 år och utvecklas från någon tiondels mm som larv till 3–4 mm som vuxen. Fästingen genomgår tre olika stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare.

fastingfamfirfån

Värddjur är framför allt möss och sorkar men även stora däggdjur samt ibland också människor. Jag vet, jag har ju borrelia NU! Vår vanligaste fästing (Ixodes ricinus) saknar ögon. Min såg mig nog??? Fästingar gillar områden med tunn hud. Titta noga i knäveck, ljumskar armhålor, i hårbotten och bakom öronen. Vem kan se bakom öronen?

Och som vanligt om man ser dem sitta där. ”Man skall ta fästingen så nära huden som möjligt och försiktigt dra rakt ut. Det viktiga är att inte klämma på fästingens bakdel där bl.a. borrelia-bakterierna finns. ψ

Cirka 20% av alla fästingar bär borrelia. I de områden där TBE finns har cirka 1% av fästingarna TBE-virus. Ja, om man får bort dem inom ett dygn anses det lugnt, blir det en rund, röd ring, kanske du får feber och värk så sök. Penicillin kan fixa det med tur. Jag fick en mycket stark reaktion och valde akuten, med kanonhög feber, huvudvärk så det känns som skallen ska lossna och öm i varenda kroppsdel som kan uppstå, men vanligast är märket och lätt feber, lite som en mini-influensa.

Jag tänkte nämna parningen, hur de har sex helt enkelt, men vem vill veta? Du!!!
Okej, hon suger upp sig till en ballong i fästingformat. Hanen är en tjugondel så stor kanske. Det gäller få henne på rygg, mitt på kroppen har hon ett hål. Där stoppar hanen in sin käft (!) och avger sin manlighet (vilket svin!). Jaja, jag ska ej nämna mer, men många blir det. Ha en god midsommar, med stövlarna på!

Den svarta fästingen är en hona beredd och – den monstruösa bilden är en närbild sett framifrån, nog kan de bita?

Källor:
fasting.nu
aftonbladet.se
nrm.se
combine.nu
sydsvenskan.se
svd.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

4 thoughts on “Fästingar ”firar midsommar” – ha stövlar på om du är bland högt gräs…

  1. Fästingen har inget existensberättigande enligt mig fick Borelia för 3 år sen och sen dess har min ledvärk blivit värre. ….krya på dig kram vännen 💜 💖

    Gilla

  2. Usch, gillar dem inte alls! Håller med föregående talare , de borde inte få finnas alls.
    Krya på dig och trevlig midsommar 🌞

    Liked by 1 person