Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

En spottstyver kunde man köpa för, namnet kommer ifrån…?

En vän kom en dag med frågan vad en spottstyver egentligen är. Nyfiken är bra vara. Under början av 1700-talet, från frihetstiden – var en styver det folkliga namnet på 1 öre i silver (mynt). Detta gav 5- och 10-öringarna (som cirkulerade som 6 resp. 12 öre!) namnen 6- och 12-styver. 1 öre i silver från denna tid är värt ca 200-500 kr. Myntet på bilden är 1 öre från 1731 i just silver.

silvermmm

Numer använder vi sällan ordet men alla har nog en aning om att det är väldigt lite, ”på något som är extremt billigt. Struntsumma – ett belopp som man inte värderar särskilt högt.

Ordet som pluralis, i individualiserande användning: småslantar. ”Som kapten kan jag självfallet inte ge mig till att krypa omkring på golvet och plocka upp några usla spottstyvrar som en bättre dam som hon (som avsiktligt tappat dem).. omöjlig kan ha användning för.” (Söderström Högkv. 42 (1968)).

Kuriosa: Frihetstiden är en epok i Sveriges historia som var mellan 1718 och 1772. Den efterföljdes av den gustavianska tiden. *

Termen öre kommer från myntet aureus (’guld’) som användes i Romerska riket, och var värt 25 silverdinarer. * I början var 1 öre SM (silvermynt) lika med 2 öre KM (kopparmynt) men snart blev den 2 1/2 öre KM och 1664 3 öre KM. * Spott betyder också hån, så man kan tyda det som ett hånfullt lågt belopp.

Källor:
g3.spraakdata.gu.se
ne.se
tonysmynt.se
sv.wikipedia.org
tradera.com

 intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.