Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Populär engelsk deckarförfattare, känd även från TV – Francis Durbridge

durbridge-francis

Jag minns spänningen, nostalgin, när denne mans verk gick i TV. Han var – Francis Henry Durbridge, född 25 november 1912 i Hull, Yorkshire, England, död 10 april 1998, brittisk deckarförfattare. Skapare av den populäre amatördetektiven Paul Temple.

Francis fader var Joseph Durbridge, modern hette Gertrude Watson, men var ej släkt med Sherlock Holmes medhjälpare, doktorn. Francis gifte sig 1940 med Norah Elizabeth Lawley och de fick två söner. Nicholas och Stephen. Han dog i sitt hem i Barnes , 85 år, en lördag, efter en lång tids sjukdom. Från ung man då.

Efter sin examen 1933 arbetade han för en kort tid som kontorist hos en börsmäklare, innan han sålde en radiopjäs, Promotion, till BBC vid en ålder av 21 år. Under flera år lekte han med idén att skapa en detektiv som också var deckarförfattare.

Först 1938 föll alla bitarna på plats och den första radioföljetongen, Send For Paul Temple, debuterade på BBC och serien blev en omedelbar succé och en vecka efter sista avsnittet sänts hade radioföretaget fått 7 000 brev från lyssnare som krävde mer av samma vara. Och i november 1938 kunde följaktligen Paul Temple and the Front Page Men avlyssnas. Totalt blev det tjugoen Paul Temple-följetonger i engelsk radio, den sista 1968. Åtskilliga av dem har också översatts till svensk radioteater under 1950- och 60-talen.

Figuren Paul Temple är själv deckarförfattare, gift med den glamorösa frun Steve. Bland de återkommande personerna märks också Sir Graham Forbes och kommissarie Vosper som båda är knutna till Scotland Yard. Durbridges berättarstil är ledig och luftig. Hans manus och böcker anses inte vara någon högre litteratur, inte ens bland deckarkritiker. Men de är lätta att ta till sig.

Durbridge skrev även TV-serier i samma stil som radio-följetongerna. Melissa och Halsduken är två ex. som också visats i svensk TV och på Öppet arkiv på nätet. Den senare finns inspelad i en svensk version med bland andra Lars Ekborg, Tomas Bolme, Bengt Eklund och Tor Isedal i rollerna.

durbdge

2006 började BBC göra nyinspelningar av de Paul Temple-följetonger som inte finns bevarade i original-tappning. Av hans mer kända för oss, The Scarf (1959), The World Of Tim Frazer (1960-61), The Desperate People (1963) och Melissa (1964).

Källor:
imdb.com
sv.wikipedia.org
en.wikipedia.org
independent.co.uk
familytreemaker.genealogy.com
apnewsarchive.com
omnilexica.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.