Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Hoppets ö, Frälsningsarméns egen ö för missbrukare, i Mälaren…

kuron (2)

Tro är för många en hjälp som ex. att återkomma från missbruk till ett vanligt liv. Kanske det beror på att få erbjuder dessa något alternativ? Här får du lära om ett ställe som jag ej kände till, en ö. Från början är det så att missbrukare alltid haft möjlighet få bo på Lilla Bommen i Göteborg, typ härbärge och förr var det mycket oreda där.

Men bakom detta står Frälsningsarmén som har möjlighet få en del med chans få bo på deras behandlingshem, Kurön (ö i Mälaren) där de ska få komma till rätta med sina problem. Åldersgruppen är vuxna över 23 år. Huvudsaklig diagnos är alkohol- och drogberoende med åtföljande psykisk och fysisk problematik.

Kurön är en ö i Adelsö socken i Uppland, Stockholms län. Den kallas även Hoppets Ö, ägs sedan 1912 med Frälsningsarmén som huvudman och ägare bedriver de behandling för utvalda blandmissbrukare. Tidigare togs bara män emot, men sedan 2009 tar man även emot kvinnor. Behandlingshemmet är uppbyggt som ett eget samhälle med omkring 25 byggnader.

Man har såklart olika arbetsgrupper som kök, hemvård/ tvätt, jord- och skogsbruk, reparation/underhåll och trädgårdsarbete m.m. Kurser och föreläsningar är andra viktiga delar i behandlingen. Målsättningen är att hjälpa människor till en andlig, fysisk, psykisk och social rehabilitering och utveckling. Gud är nog av största vikt?

En av deras styrkor ligger i att verksamheten ligger på en ö, skrev de. Det gör den till den ideala platsen för placeringar som kräver verifierad nykterhet och ger även ett lugn och en överskådlighet som få andra platser kan ge. Ön är 185 hektar stor och består av skogs- och åkermark. Man kan med andra ord ha ”bra kontroll” på de boende.

kuron

Närmaste grannöar är Adelsön och Björkö med Birka. Det är en lång resa ut till Kurön. Först hela vägen till Sluts brygga för att med Adelsöfärjan komma till Adelsö. Därefter ännu en passbåt över till Kurön.

Arkeologiska undersökningar har visat att Kurön varit bebodd sedan minst 3000 år tillbaka. Mitt på ön på 43 meters höjd, finns en hällkista och ett rivet röse. Arkeologer anser att röset är en bronsåldersgrav (1800-500 f.kr). Havsytan stod då 15-20 meter högre än nu. Från Gustav Wasas tid och fram till 1700- talet var kronan ägare till Kurön, men med skattepliktig åbo-rätt (rätt att bruka marken mot skatt) för torpare och bönder. Ägande och åborätt från 1572 till Frälsningsarméns övertagande 1911.

Mest noterar jag av allt som finns, mycket aktiviteter och att man nu öppnat upp med egen hemsida. Här finns ex. en datorsal och ute på gården ett rejält växthus. I växthuset finns förutom de uppenbara växterna även fåglar, sköldpaddor och till och med ormar! Vad som framkommit enligt källor är att man tydligen får lov tälta där om man råkar besöka ön temporärt. Och alla goda saker är väl – goda?

Källor:
sv.wikipedia.org
magasinekero.se
fralsningsarmen.se
kuron.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.