Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Monté, travridning sedan 1893 här på hemmaplan, faktabiten…

montetrav1

Travridning är charmigt och något att gilla även om det inte fått det riktigt många  lopp. Fast nu är det många riktigt duktiga ryttare vilket i början självklart var mer ojämnt. För spelare är det ofta bra odds och spänningen finns där. Vad är då – monté? Det är som sagt travlopp med ryttare i stället för att kusken sitter i sulky bakom hästen. Travridning ja – men det första totalisatorloppet i Sverige reds så sent som 5 juni 2004.

Detta var på Fornaboda travbana i Lindesberg. Den historiska propositionen var utskriven för 4-åriga och äldre hästar med lägst 200 000 kr på kontot, distans 2140m auto (bilstart)  Intresset kom igång så fort propositionen blev känd, 8 startande hästar togs ut av 25 anmälda.

monteritt

1893 är det år som det första riktiga montéloppet reds i Sverige och på Partillebanan i Göteborg. Monté är franska, ”uppsutten”, och de allra första montéloppen hölls på en strand i Normandie 25 – 26 september 1836. Idag utgör monté ca 25 % av fransk travsport medan den ännu är ganska okänd i resten av världen. Det största montéloppet heter Prix de Cornulier och har ridits sedan år 1931 på Vincennes i Paris.

Montén har också inneburit ännu en möjlighet att tävla i för hästen, och många har visat sig trivas extra bra under sadel och nått stora framgångar. Ryttarnas sits har ändrats genom tiden, förr reds loppen i den gamla klassiska stilen som hämtades från Frankrike där ryttarna satt med långa läder och upprätt sits, numer utbytt med en mer jockeyliknande stil med korta läder och nerhukad sits.

Det största montéloppet i Sverige är Monté-SM som rids under SM-dagen på Åby i oktober. Samma dag avgörs även Montéryttar-SM för de som vunnit flest montélopp under året. Andra större lopp är till exempel Elitmontén som rids Elitloppsdagen på Solvalla samt Åby Stora Montépris och Olympiamontén på Åby.

Även montén har förstås sina svenska rekord. Ryttare som ska delta i montélopp ska väga sig med utrustning både före och efter loppet. Vikten, inklusive utrustning, ska vara minst 65 kilo. Den som väger in med för låg vikt efter loppet diskvalificeras från loppet. Därför dröjer alltid det definitiva resultatet från montéloppen tills vägningen av alla ryttare är avslutad.

friskyamount

Statstik över montélopp 15/6-16, kuskar. Topp fem, 1-2-3:a

1     Jennifer Persson (S) –    14     9     9     
2     Sofia Adolfsson (Ö)      –    11     5     3     
3     Iina Aho (J)     –    10     3     2          
4     Emilia Leo (S)     –     7     8     8     
5     Nathalie Bergström (Ro) –    7     3     4
    
Min favorit är Josefine Ivehag (Å) –    6     7     7     

Vinstrikaste häst till detta datum är Nantucket, 5-1-0. Detsamma med kallblod är nu – Sot  med 4-0-0.

Källor:
travsport.se
montebloggen.se
sv.wikipedia.org
abytravet.se
montetravsport.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.