Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

”Wuthering Heights” öppnade våra ögon för Kate Bush 1978…

bush1

2013 utsågs Bush till Commander av Brittiska imperieorden. Hon mottog utnämningen ur drottning Elizabeth II:s hand i april 2013 vid ett besök på Windsor Castle. Stort!

Sångerskan, den personliga, rösten vi aldrig glömmer, lär mer om henne. Catherine ”Kate” Bush, född 30 juli 1958 i Bexleyheath i dåvarande Kent (nu i Storlondon), är en brittisk sångerska och låtskrivare. Hennes egna musikstil och idiosynkratiska (udda) sång har gjort henne till en av de brittiska mest framgångsrika kvinnliga soloartister under de senaste 30 åren. Rösten är en soprans och musiken rock, pop, alternative och art rock, experter kallar den ibland ”surrealistisk”.

Bush föddes i sydöstra London, till engelska läkaren Robert Bush och hans irländska hustru Hannah Daly. Hon växte upp som romersk-katolsk på deras bondgård i East Wickham med sina äldre bröder, Johannes och Paddy. Bush kom från en konstnärlig bakgrund: hennes mor var en f.d. dansare inom folkmusik, hennes far var en skicklig pianist, brorsan Paddy arbetade som tillverkare av musikinstrument och Johannes var poet och fotograf. Båda bröderna var också med kring den lokala folkmusiken.

John var en karateutövare på en karateklubb och Kate blev också utbildad där, blev känd som ”Ee-ee” på grund av sin goda kiai, värt tänka på vid möte? En av instruktörerna, Dave Hazard ansåg senare att Kates dans på scen måste kommit från karaten.

Hennes familj musikaliska påverkan inspirerade den unga Kate att lära sig spela piano vid 11 års ålder. Hon spelade också orgel i en lada bakom sina föräldrars hus och studerade violin. Hon började snart skriva egna låtar och så småningom läggas texter till dem. Hon gick i skola bl.a. en katolsk flickskola.

Bush, som upptäcktes av Pink Floyds gitarrist David Gilmour. Han hörde en demo och tyckte 16-åringen var lovande. Hon slog igenom med låten ”Wuthering Heights” 1978 som var inspirerad av Emily Brontës roman Svindlande höjder, en i mitt tycke härligt trolsk låt med hennes speciella röst. En låt hon skulle ha som debutlåt, envis och bestämd var hon på den punkten. Från mars till augusti 1977 var hon sångerska och frontfigur i KT Bush Band på pubar runt London och turnerade även en del. De andra tre bandmedlemmarna var Del Palmer (bas), Brian Bath (gitarr) och Vic King (trummor).

Kate Bush ”The Sensual World” (1989) är en bra låt lyssna på, albumets namn, här märker man Kates svarta humor. ”Heads We´re Dancing” handlar om en kvinna som dansar hela natten med en charmig främling, bara för att upptäcka på morgonen att han är Adolf Hitler.

Kate Bush var väldigt produktiv fram till 1993, då hon tog paus bland annat för att resa och bilda familj, innan hon släppte Aerial 2005. Hon har fått flera utmärkelser, en är BRIT Awards som Bästa brittiska kvinnliga soloartist 2012. Kuriosa: Stjärntecken: Lejonet. Kinesiskt djur: Hund.

bush2

Hon har humor och som hon använt sig av, hon har citerat Woody Allen, Monty Python och ex. Fawlty Towers. Kate genomförde sin hittills enda turné Tour of Life 1979. Anledningarna till att hon inte genomfört fler turnéer är inte klara. Några tror att det beror på att hon lider av extrem flygrädsla. Andra säger att det är för att hennes ljustekniker Bill Duffield omkom, i samband med ett framträdande, endast 21 år gammal. Duffield ärades senare i två låtar, ”Blow Away” från albumet Never for Ever och ”Moments of Pleasure” från The Red Shoes.

Man kan skriva massor, hur hon ex påverkat kvinnliga artister och hennes skivor, hennes musikvideor och från 1998 har hon dragit sig tillbaka – i stort. Privat – Kate Bush är gift med gitarristen Dan McIntosh och paret har en son, Albert. Hon bor  östra Portlemouth, Devon i sydvästra England i ett 20 miljonerhus – och ett hus vid Kenneth-Avon-kanalen vid Sulhamstead i West Berkshire.

Hennes man Dan spelade i Bandit. Detta band hade två olika uppställningar och har släppt två album. I mars 2014 meddelade Bush att en längre turné i London skulle genomföras, den första på 35 år. Turnén kallades Before the Dawn. Bilderna då och nu.

Senaste två albumen:
2011 – Director’s Cut
2011 – 50 Words for Snow

Hemsida:
katebush.com

Källor:
en.wikipedia.org
birthday.se
dailymail.co.uk
discogs.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.