Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Äter du hela äpplet? Skrott eller skrutt kan mycket ske med…

skrottar

En dag i solskenet satt jag på bussen och jag lade märke till en ung kvinna som åt på ett äpple. Efterhand som resan gick ”försvann” äpplet, hon tillhör den kategori människor som äter upp allt. Nyfikenheten tog överhand, vad heter den del som vanligen blir över.

Faktabiten så. Äppelskrott (eller äppelskrutt) är den del av äpplet som blir kvar efter att man ätit allt fruktkött. Obs att skalet ska du äta om du kan, det innehåller mycket bra. Den ursprungliga benämningen är äppelskrott (enligt bl.a. SAOL och Nationalencyklopedin). Den senare nämner dock skrott och skrutt som närbesläktade ord.

Så, egentligen finns det inget helt korrekt svar på frågan mer än att man kan säga på båda sätten men skrott mest korrekt. Äpple däremot heter ju ”ett äpple” och skrott brukar ju böjas som ”en skrott”, men någon tycker ett skrott är rätt, SAOL skriver en skrott.  

SKRUTT nämns 1951 – äppelskrutten, men även i Vi 1949, nr 51–52. Skrutt får oss tänka på skruttig. Skruttig som i sliten, gammal. På svenska dialektalt skrut, kropp, skelett, rygg, puckel; nära besläktat med SKROTT, som i skrynta, skrönta, kropp, ryggtavla, skuldra.

päronskrott

Och det händer saker med äppelskruttar, läs.

”Efter att en taxichaufför och en cyklist börjat bråka tog cyklisten upp ett äppelskrutt och kastade den i magen på chauffören. Cyklisten anmäldes för ofredande men frias nu av tingsrätten. Det skriver tidningen Mitt i. Tingsrätten skriver i domen att det visserligen kan vara ohyfsat eller oförskämt att kasta ett äppelskrutt på andra, men att det inte är olagligt. (2014)

Eller i USA. ”Kvinnan tog en sista tugga av äpplet och kastade det över Vita husets staket, i november 2015. Då agerade Secret Service. Vita huset försattes i ”lockdown” och kvinnan togs in till förhör, Efter ett fem minuter långt förhör konstaterade alla parter att äpplet inte utgjorde någon fara för rikets säkerhet, och avspärrningarna hävdes. Kvinnan är inte misstänkt för något brott.” Oj så det kan gå 🙂

Ordboken igen: skrutt
rest, något uttjänt, ett stycke skrot
kärnhus och ändar som är kvar då man ätit ett äpple eller päron
(nedsättande) en kraftlös, mindervärdig person
nedsättande om gammalt skepp, närmande sig förlisning eller upphuggning

Varianter, rest av äpple eller päron obs päronskrott finns med om än mer ovanligt. skrabba (dialektalt)

Engelska: apple core (botanik) core of an apple (vardagligt).

Måste avsluta med, vad äpplet är.
Äpple (Malus domestica) är en domesticerad art i familjen rosväxter och är ett av de mest odlade fruktträden. Redan i skrifter från Babylon som skapades 800 år före Kristus betecknas äpplet som medicinalväxt. Ett fallande äpple fick Isaac Newton att tänka ut tyngdlagen.

Minns att ”ett äpple om dagen håller doktorn borta” eller hur det nu var 😀

Källor:
spa.merinfo.se
tyda.se
g3.spraakdata.gu.se
earning4sharing.nu
dn.se
aftonbladet.se
sv.wiktionary.org
sv.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.