Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sköna Gloria Swanson, var stumfilmsstjärna, en av de största och välbetalda…

1 kommentar

Hon var en stor stjärna, vacker som få och detta från en epok då filmer var stumma. Den största antagligen var – Gloria Swanson, ursprungligen Gloria Josephine May Swenson, född 27 mars 1899 i Chicago i Illinois, död 4 april 1983 i New York i New York, var en amerikansk skådespelare. 1,52 meter.

Gloria Swansons far, Joseph Svensson, som var anställd i armén, tillhörde en släkt med ursprung i Småland i Sverige och modern Adelaide Klonowski hade polskt men även franskt och tyskt påbrå. Under barndomen gick hon i dussintals skolor innan familjen sedan slog sig ned i hennes födelsestad, Chicago, då hon var i tidiga tonåren. Hon besökte filmbolaget Essays studio där 1913, vilket ledde till att hon fick småroller inom filmen och hon lärde också känna skådespelaren Wallace Beery, som hon gifte sig med 1916. Tyvärr.

Paret reste till Hollywood, där Beery skrev kontrakt under villkoret att hans hustru också fick anställning. Hon medverkade de följande åren i en rad kortfilmer. 1919 flyttade hon över till en annan avdelning inom Paramount Pictures och fick sitt stora genombrott i Man och kvinna. Samma år skilde hon sig från Beery.

Ziegfeld Model Risque - 1920s - by Alfred Cheney Johnston

Citat Gloria:
”Efter 16 år på bilder kunde ingen skrämma mig så lätt, eftersom jag visste var alla skeletten begravts.”

Hon kom att bli en av stumfilmens ”regerande drottningar”, såväl dyrkad som skandalomsusad. Alla klänningar hon bar privat beskrevs i detalj i modetidningarna och i princip varje steg hon tog följdes av skvallerpressen. Hon var en kvinna som visste betydelsen av publicitet. När hon 1925 återvände till Hollywood tillsammans med sin nyblivne (tredje) make, en fransk markis, Henri de la Falaise, mottogs de av en mässingsorkester och eskorterades likt en kunglighet till sin bostad. För de amerikanska kvinnorna var hon glamouren personifierad.

1927 värvades hon av Kennedyfamiljens ”patriark”, fadern, Joseph Kennedy och dennes filmbolag men startade sedan som sin egen. Hon hade dock en lång affär med den gifta Joseph Kennedy, far till framtida president John F. Kennedy under ett antal år. Han blev hennes affärspartner och deras förhållande var en öppen hemlighet i Hollywood. Han tog över hela hennes personliga och affärer och skulle göra miljoner. Tyvärr, Kennedy lämnade henne efter en film – och hennes ekonomi var i sämre skick än när han kom in i hennes liv. Två böcker har skrivits om affären, han en otäck affärsman, ”köpte” framgång för sina söner bl.a.

Swanson blev vegetarian runt 1928 och var en tidig hälsokostförespråkare känd för att föra sina egna måltider till offentliga samtal.  

Efter talfilmens genombrott förlorade hon sin popularitet men återvände till filmen 1941 i komedin Father Takes a Wife och gjorde sedan en minnesvärd comeback 1950 i Sunset Boulevard, ett makalöst framträdande där hon spelade en neurotisk, ”avlagd” stumfilmsstjärna och där nominerades hon för en Oscar för denna roll.

Hon drog sig sedan tillbaka från filmen, men arbetade för diverse kosmetika- och modeföretag, samt gjorde reklam för hälsokost. Hon gjorde ytterligare en filmcomeback, 1974, i Katastroflarm.

Gloria Swanson var gift sex gånger. Hennes första äktenskap var med Wallace Beery 1916-1919. När de gifte sig var hon 17 år och han tvingade sig på henne natten till bröllopet, och när hon senare blev gravid, lurade han henne till att dricka en blandning, en ”giftdryck” som skulle skapa missfall. Beery var en drinkare och en missbrukare, och ett svin. Swanson visste vad som var vad, hon lämnade honom nästan omedelbart efter abortproblemen, en skilsmässa som dock tog den tre år att slutföra.

1920-1925 var hon gift med Herbert K. Somborn, ägare till Equity Pictures Corporation. I äktenskapet föddes en dotter. Vid skilsmässan anklagade hennes man Swanson för att ha varit otrogen med 13 olika män, däribland Cecil B. DeMille och Rudolph Valentino. Medan hon var gift med Somborn adopterade hon en pojke, som hon gav namnet John Patrick Swanson, efter ännu en av hennes älskare, Joseph Kennedy sägs vara fadern.

1925-1931 gift med den franske aristokraten och filmregissören Henri de la Falaise. 1931-1934 med irländaren Michael Farmer. 1945-1946 Willam N. Davey. 1976 fram till hennes död gift med författaren William Dufty (som hjälpte till att skriva Billie Holidays självbiografi, Lady Sings the Blues.) Sista två filmerna hon var med i: 1950 – Sunset Boulevard. 1974 – Katastroflarm.

glori22

Reprisen. Mor till en biologisk dotter, Gloria, genom sin andra make, och även en adoptivson Joseph Patrick, som alla trodde Joseph Kennedy var far till, svaret vet få.

Födde sitt andra barn som 33-åring, en dotter Michele Bridget Farmer (aka Michele Farmer)  5 april 1932. Barnets far var hennes man, Michael Farmer. Födde sitt första barn vid 21 års ålder, en dotter, Gloria Swanson, Somborn, född 7 oktober 1920. Barnets far var hennes make, Herbert K. Somborn.

Känd för sin extravaganta livsstil, rapporterades det att hon tjänade 8 000 000 dollar mellan 1918 och 1929 och gjorde åt det mesta. Enorma pengar och hon levde flott, modekläder, flott uteliv med vänner, hemma hade hon ett badkar med delar av guld. Vid tiden för sin död 1983, var hennes brutto, egendom värderad till drygt 1,4 miljoner dollar. En stor skådis från en tid som är borta utom i filmhistorien…

Källor:
en.wikipedia.org
thehairpin.com
sv.wikipedia.org
imdb.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Sköna Gloria Swanson, var stumfilmsstjärna, en av de största och välbetalda…

  1. Hon var den bästa på sin tid ❤❤

    Liked by 1 person