Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Ormar i världen, kan du de farligaste…?

7 kommentarer

russell

Vad gör man när en dator lägger ned sin rörelse? Jo, man försöker fixa en tillfällig och – skriver om farliga ormar på vår nationaldag. Grattis alla!

Okej, detta är ormar som vi helst ej möter, kanske ser på naturprogram på TV. Men kunskap är alltid bra. Tror jag. Detta gäller då – om ormar i världen. Det finns omkring 3000 stycken. Dessa är uppdelade i ca 15 familjer. Av dessa är det endast ca 10% som är giftiga, men det är oftast dom man hör talas om. Den familj som innehåller absolut flest arter är familjen snokar med omkring 1800 arter. De flesta av dessa är ogiftiga, men några giftiga förekommer också som exempelvis den afrikanska boomslangen.

Vilken är världens farligaste orm?

Den australiensiska taipanen (Oxyuranus scutellatus) anses vara en av de giftigaste arterna i världen. Den är också stor och producerar mycket gift men den lever i glesbefolkade områden så den orsakar inte så många dödsfall ändå.
Russells huggorm på bilden ovan (Daboia russelii) leverdäremot i mycket tättbefolkade områden från Iran österut till Vietnam. Den är dessutom stor, mycket giftig och dessutom aggressiv, en synnerligen otrevlig kombination av egenskaper. Den dödar tyvärr många människor varje år. Trea anses ofta Asiatisk kobra (Naja naja), mer känd som ”glasögonorm” vara. Syns nedan.

asiatisk kobra

En rätt farlig är Belchers havsorm (eller havssnok) den har ett extremt milt temperament och du måste verkligen misshandla den grovt innan den biter dig. De som normalt blir bitna av denna ormen är fiskare som får dom i sina fiskenät. Av de som blir bitna är det bara en fjärdedel som blir förgiftade eftersom ormen sällan injicerar mycket av sitt gift. Baserat på dessa fakta, och ormens lugna temperament så räknas den normalt inte till de farligaste.

En annan som är mycket farlig art kallas sandrasselhuggorm på svenska, Echis carinatus på latin. Den är ganska liten, upp till 80 cm, men är väldigt giftig, mycket vanlig inom sitt utbredningsområde (torra områden i Nordafrika, Mellanöstern, Indien och Sri Lanka), synnerligen aggressiv och har den otrevliga vanan att gräva ner sig några centimeter under sand så den inte syns. Den lägger också många tusen liv på sitt samvete varje år.

Korallormarna från Syd- och Mellanamerika har även de ett starkt gift. Men de är inte speciellt aggressiva och biter inte gärna så risken att falla offer för dem är liten. Detsamma gäller havsormar.

Längst av alla jordens ormar blir nätpyton (Python reticulatus) med upp till 10 meter. Anakondan (Eunectes murinus) blir inte riktigt lika lång men är å andra sidan den tyngsta av jordens ormar med en maximal matchvikt på ca 250 kg.

Smått?

Det finns flera mycket oansenliga tropiska arter som lever ett tillbakadraget grävande liv nere i regnskogens markskikt. Trådormar, maskormar och blindormar hör hit. De minsta av dessa är endast några centimeter långa, liknar maskar faktiskt.

Den andra mest GIFTIGA landsormen i världen, Kungsbrunorm (Pseudechis australis). Den förekommer mest i Västra Australien, ofta vid bebodda områden. Den blir ca 2 meter lång och livnär sig på råttor, möss och ödlor. Ormen är både extremt giftig och aggressiv. Bettet är också enormt smärtsamt och offret drabbas nästan direkt av medvetslöshet. En orm-expert liknade bettet vid att bli överkörd av en 9 tons lastbil. Gifttyp: nervgift.
Dock 🙂 Ta det lugnt gott folk!

Källor:
SLU/ Lars Erik Lindell
bioresurs.uu.se
sv.wikipedia.org
ronnyfriman.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

7 thoughts on “Ormar i världen, kan du de farligaste…?

  1. Hua. Något trevligt då? Världens mest kramiga djur? 😊

    Gilla

  2. Ormar… är… läskiga… darro

    Gilla