Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sandemoses Jantelag, vad ligger bakom den och vad skrevs den för…?

1 kommentar

sandemose

Jag förknippar Jante med meningen, ”Du ska inte tro du är något” och några till, men att tanken på att vi inte är värda något är en sak många kämpar emot. Men du är unik, du är, kan och vill. Bakom den s.k. lagen är Aksel Sandemose. Han var en dansk som flyttade till Norge och mötte en attityd av negativism och depression.

Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Den kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien. Motsvarande fenomen finns emellertid på många platser i världen. På engelska används uttrycket Tall poppy syndrome som betyder att någon som åstadkommit något positivt, inte erkänns för att folk inte tycker vederbörande är värd det.

Jantelagen (norska och danska: Janteloven) är uppdiktad ur Sandemoses bok En flykting korsar sitt spår (1933). Sandemose skrev på norska (riksmål), men växte upp i danska Nykøbing, på ön Mors i Limfjorden på norra Jylland. Staden och dess invånare beskrivs i romanen i tämligen negativa ordalag. Staden i boken kallas Jante, därav namnet på lagen. Begreppet har senare fått ett brett och populärt genomslag och används även av människor som saknar vetskap om den litterära kontexten.

Jante är en fiktiv dansk småstad som först nämns i romanen En sjöman går iland, och utvecklas i romanen En flykting korsar sitt spår, båda av Sandemose. Man har även använt Jante i svenska humorprogrammet från SVT, Uppdrag Jante med Jante Josefsson. Reportern som kan få folk bli fångade av kameran – med fingrarna i kakburken och att de ej är ”värda någonting”…

Aksel Sandemose var född som Axel Nielsen 19 mars 1899 i Nykøbing Mors, Danmark, död 6 augusti 1965 i Köpenhamn, var en dansk-norsk författare som skrev på norskt riksmål (som skiljer sig något från bokmål). Han arbetade som sjöman i unga år, vilket även har präglat många av hans verk. Hans mamma var norska och hennes efternamn var ”Sandemose”. Aksel fick från början sin pappas efternamn och namnet ”Axel”. Han bytte 1931 själv till sin mors efternamn och den mer norska versionen, ”Aksel”.

Hans sondotter, Iben Sandemose, är i Norge en känd bildkonstnär. Hans son Jørgen Sandemose har skrivit en biografi över honom, i vilken han begår ett karaktärsmord på fadern, som heter ”Mannen från Jante”. Fadern beskrivs som ett våldsbenäget fyllo, narcissist och psykopatolog.

Här är Jantelagen Aksel skrev:

Du skall inte tro att du är något.
Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du skall inte tro att du duger till något.
Du skall inte skratta åt oss.
Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Vi tror på godheten ❤
sandemose

Källor:
herden.se
sv.wikipedia.org
dn.se/kultur-noje

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Sandemoses Jantelag, vad ligger bakom den och vad skrevs den för…?

 1. Mycket konstigt har fått starka fästen i vår värld
  Tro att du är något
  Tro att du är god
  Tro att du är värd det bästa
  😊 mycket trevligare tänker jag

  Gilla