Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Karl X Gustav – Gustav Johansson, kort, fet konung…

1 kommentar

Karl X Gus

En kung som jag minns från mina tidiga år, stor och, som jag såg honom, med ett utseende som en av de tre musketörerna. Kungar och historia kan faktiskt vara kul ha kunskap om. Denna kung var omåttlig, energisk och djärv som personlighet. Just krig präglar hans tid på tronen, och han fick chansen vara kung i endast sex år. Landets gränser utökades ständigt och Sverige har aldrig varit så stort som under hans befäl.

Han var alltså Karl X Gustav, född 8 november 1622 på Nyköpings slott, död 13 februari 1660, var kung av Sverige från 1654. Han gifte sig 24 oktober 1654 med Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. Han var son till pfalzgreven Johan Kasimir av Pfalz- Zweibrucken och prinsessan Katarina av Sverige,

Det är svårt att få grepp om Karl Gustavs personlighet som barn. Ibland har han beskrivits som orolig och räddhågsen. Som bevis för detta har man t.ex. tagit hans skräck för att dra ut tänder eller bli åderlåten. Han hade lätt för att gråta och verkar ha haft ett starkt och omtumlande känsloliv som även i vuxen ålder kastade honom mellan hybris och missmod. Tidigt blev han medveten om sin börd – något som säkerligen inpräntades hos honom av den äregirige fadern – och var därmed noga med titlar.

Att klä sig väl och se bra ut var också viktigt. Redan som sexåring påpekade Karl Gustav i ett brev till sin far att han behövde nya hattar, en svart och en grå. Osäkerheten i Karl Gustavs liv gjorde honom nervös och tidvis ansatt av depressioner.

Han fick dock en gedigen utbildning, djupare och bredare än såväl tidigare regenters som hans egen sons och sonsons (de blev ju båda kungar som tonåringar). Medan han väntade på framtida uppdrag lärde han sig latin och franska, studerade teologi och läste antika storheter som Caesar och Cicero, Herodotos och Xenofon. Som alla adelsynglingar utbildades han i ridning, fäktning och dans. Han älskade att jaga, att spela boll och även att delta i danser och torneringar. Och föräldrarna misstyckte inte – så länge han träffade de rätta människorna och uppförde sig. Det senare verkar han ha klarat ganska väl, ända till han utsattes för det militära fältlivets prövningar och lockelser.

Efter Uppsalastudierna begav sig Karl Gustav iväg på en två år lång bildningsresa i Europa. Han reste inkognito under namnet Gustav Johansson, men igenkändes trots allt på de flesta ställen. Resan var viktig för den unge ädlingen, som fick lära sig dåtida galant manér, men som också fick tillfälle att frottera sig med lärda personligheter.

-Karl_X_Gustav

Paris måste ha varit en uppenbarelse för den fåfänge livsnjutaren Karl Gustav. Här mötte han det nya franska modet, påfågelsliknande kreationer med rosetter, skörtar och spetsar blev kutym och under sin tid i Frankrike lade sig Karl Gustav till med den nya modefrisyren à la cadenette, vilken innebar att en lång lock kammades fram över ena axeln och bands upp med en rosett.

Efter nio månader i Paris pratade han flytande franska och klädde sig som en fransos. Han kände sig som en man av värld, och kanske var han det också. Och hem till Sverige ånyo, i Tyskland blev Karl Gustav realist, han insåg vikten av att hålla sig väl med de mäktiga och i allt söka familjens alliansfrihet.

Diplomatiska konferenser och trätor varvades med nöjesliv och upptåg. Vid en omtalad festmåltid som Karl Gustav höll i rådhuset i september 1649 sköts det salut inomhus och gästerna trakterades med fyra gånger trettio rätter. I ett fönster stod ett förgyllt lejon ur vars gap vin flödade till folkmassan utanför. Några gånger hände det att den lättretlige Karl Gustav drack för mycket och tappade huvudet, men i det stora hela klarade han den diplomatiska balansgången väl.

Den 6 juni 1654 svor Karl X Gustav kungaeden i Uppsala domkyrka. Klädd i en vit dräkt av sidenatlas med dekorationer i silverspets och foder i småblommig silverbrokad tog han emot den svenska kronan. På händerna bar han vita spetsprydda parfymerade handskar. Byxans midjemått låg på 123 centimeter. En ny dynasti, den pfalziska, tog plats på Sveriges tron.

Han tillbringade större delen av sin regeringstid som ledare av den svenska armén i Polen, Tyskland och Danmark. Armén var mycket framgångsrik och tåget över Stora Bält som ledde till freden i Roskilde är en av Sveriges största krigsframgångar någonsin.
Åtskilliga gånger hade han varit nära att dödas i strid. Under tåget över isen sjönk den vagn han just klivit ur för att istället sätta sig till häst. En härförare fick aldrig tveka, aldrig tappa initiativet, aldrig ”bliva försagd och låta händerna sjunka, utan gripa verket desto manligare an”, som Karl Gustav irriterat skrev i ett brev till sin svåger Magnus Gabriel De la Gardie. Denne var av ett helt annat skrot och korn än Karl Gustav och beklagade sig ofta och högljutt över olika svårigheter han mötte. Någon bra krigare blev han aldrig.

På julafton 1659 anlände Karl Gustav till Göteborg för att hålla riksdag och för första gången mötte Karl Gustav i Göteborg sin son, den blivande Karl XI, som var tre år gammal. Det var inte många dagar den lille prinsen fick tillfälle att umgås med sin far. En vecka in i januari 1660 drabbades kungen av förkylning och hosta och blev snart sängliggande. Sjukdomen ville inte ge med sig, trots upprepade lavemang och åderlåtningar – tidens universalmedel mot allehanda åkommor. Hans läkare påpekade att kungen i grunden var i dålig kondition, plågad av fetma och buksmärtor. Hans midjemått uppgick nu till 136 centimeter. På slutet kunde han inte ligga till sängs på grund av andnöd och hicka.

Söndagen den 12 februari blev han allt svagare med häftig feber och andningssvårigheter, och hans testamente sattes upp. Kungen tog farväl av sina närmaste, sin gemål, sin son och de närmaste vännerna. Fram emot natten ökade plågorna, och kungen kunde inte ligga ned utan hölls uppe i armarna av riksmarskalken Gabriel Oxenstierna och greve Nils Brahe.

Vid midnatt meddelade läkarna att döden närmar sig, och kungen tar på nytt farväl av de närvarande. Sitt testamente förmådde han inte underteckna helt, endast bokstäverna Car kommer med. Kungen utbrast Gud vare mig nådelig!, vilket blev hans sista ord. Karl X Gustav dog mellan klockan ett och två på natten mellan 12 och 13 februari 1660, 37 år gammal, av allt att döma av lunginflammation.

Han dog i Göteborg i Kungshuset, numera Landshövdingeresidenset i Göteborg, vilket är Göteborgs äldsta boningshus (stod färdigt i januari 1651). Det finns två rådande versioner om kungens sista minuter i livet. Den ena säger att han dog i armarna på Oxenstierna och Brahe, vilket motsägs av doktor Emporagrius som menar att han, ”men stilla vilande i sin bädd uppgav han sin anda”.

Karl X Gustavs begravning firades med stor högtidlighet den 4 november 1660 i Stockholm. Till begravningen komponerades ett musikstycke av Anders Düben d.ä. som heter Miserere mei Deus. Till begravningsgudstjänsten anlände Kristina från Rom, hon hade åter börjat visa intresse för den svenska tronen.

Snart slöts freder, oväntat fördelaktiga, med såväl Polen som Danmark. Angreppet mot Polen var ett tydligt brott mot folkrätten och många grymheter begicks av de svenska trupperna. De skånska landskapen förblev i svensk hand, och införlivandet av dem har blivit Karl Gustavs bestående bidrag till svensk (och dansk) historia. Med tanke på det han åstadkom under sin livstid är Karl X Gustav märkligt anonym. Men hans moral var flexibel och hans ärelystnad var stor. Trots att han var kortväxt och kolossalt fet hade han många kvinnoaffärer, med flera oäktingar som följd. Utöver mat och kvinnor räknades även alkohol till hans laster.

Han hade en stor social talang men även en teoretisk begåvning som glatt överraskade hans lärare. Och trots sin aptit på nöjen misskötte han aldrig sin plikt. Före sitt äktenskap fick han dock en rad telningar med olika kvinnor. En del energi har genom åren lagts på att utröna vilka dessa barn var och vad det blev av dem. Karl X Gustav efterträddes av sin fyraårige son Karl XI. Han blev den kung som suttit kortast tid på den svenska tronen. Även en dåtida konung kan vara intressant.

Källor:
kungarochdrottningar.se
sv.wikipedia.org
eskilstuna.setacitus.nu

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Karl X Gustav – Gustav Johansson, kort, fet konung…

  1. Så glad att inte vara kung 😀

    Gilla