Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Behöver vi coaching i livsfrågor, är det alltid trovärdigt…?

6 kommentarer

coachtavla.jpg

Nog har vi stött på mycket om hur vi ska tänka och förverkliga. Tro på dig själv, du är bäst, älska dig själv – och allt tvärtemot Jante. Vad behöver vi? Vi tar det från början med lite synsätt och fakta. ”Coaching har fått ett uppsving i Sverige under senare år och vi hittar coacher inom en rad olika områden.”

”Det är inne med coaching och numera kan alla skaffa  en coach, åtminstone alla som har möjlighet att betala. Det finns karriärcoacher redo att hjälpa oss utvecklas i arbetslivet, hälsocoacher som stöttar oss när vi vill leva sundare och personliga coacher som hjälper oss att fundera över hela vår livssituation. Det gemensamma för all slags coaching är att det handlar om att uppnå en beteendeförändring. För övrigt råder djungelns lag.

Vem som helst får kalla sig för coach och som alltid när ett nytt fenomen etablerar sig på marknaden är det svårt att vara konsument. Seriösa utövare blandas med lycksökare och det finns inte mycket till standarder eller riktlinjer att följa vare sig för den som coachar eller den som blir coachad. Medelåldern bland de som utbildar sig till coach är relativt hög, mellan 40 och 50 år.”

Det viktigaste redskapet för en coach är att lyssna. Coachen lyssnar på det du säger och framförallt på det du inte säger rakt ut. Vänner då? Ja, det anses att en del kan ge fel budskap och visst, det ser man också.

En sökning på internet efter ”livscoach” eller ”personlig coach” ger tusentals träffar. Många är seriösa, men i utbudet finns också många som helt saknar utbildning. Coachen fokuserar här och nu och framåt på att locka fram de inneboende krafter du själv bär på, ”här aktiveras en inre drivkraft att ta ansvar och gå vidare med sitt liv. För att vinna måste man satsa.” Okej, jag är med och – orkar.

Läste på åsikter av  Ulla Ek, professor i specialpedagogik, leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet. En del.

”Något som däremot problematiserades var hur olämpliga alla andra yrkesgrupper är på att utföra psykologiskt arbete. // “Bli den du är – fnys!” Det är ju tydligen så att ej hälso-och sjukvårdspersonal som arbetar utanför Hälso- och sjukvårdsområdet tex. med stresshantering får kalla sig psykologer utan att vara det. Idrottspsykologer, socialpsykologer, musikpsykologer organisationspsykologer, djurpsykologer och jag vet inte allt. Ulla Ek sa “Det är klart att folk tar sig in på marknaden för psykisk hälsa/ohälsa, det finns ju en massa pengar att tjäna!”.//

Jag tänker, när borde det vara en psykolog? De som man ej kan få en tid till? Finns de inom det offentliga och var? För vem?

”Vem som helst får kalla sig för livscoach. Nu varnar psykologer för oseriösa utövare. En del coacher kan göra mer skada än nytta”, säger Lena Mangell, legitimerad psykolog och vd för ett coachningsföretag.

Grundtanken – med coaching är kognitiv. Genom att ge mycket och positiv återkoppling ser man till att den man coachar utvecklas i en positiv riktning. Utöver detta kan man försöka ge konstruktiv kritik för att bygga upp och utveckla klienten ännu mer.

Live-Life

På ett forum sökte jag priser.
Prisnivåer och för olika föreläsare: Mellan – 3000-4000 kr till över 25000 kr.
Personlig coaching verkar vara svårt greppa då mycket omräknas som i email, telefon, brev eller möten. Klart är att det kostar och mycket utbildningar med certifikat sker utomlands.

De med pengar kan säkert finna bra saker… hoppas jag. Jag har ingen moralisk aspekt, den är upp till var och en. Som med det mesta, det finns bra och mindre bra. Sök och du skolen finna? Jag minns mest de ”fina orden”.
”Se dig i spegeln och tyck om det du ser!”.

Källor:
expressen.se
psykologifabriken.se
andhämtning.se
utbildning.se
svenskaforelasare.seenerchi.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

6 thoughts on “Behöver vi coaching i livsfrågor, är det alltid trovärdigt…?

 1. Det gäller att veta vad man söker efter 😊 egna grundkunskaper inför ”hkäkpsökamde” så att säga..och då är frågan om man behövde hjälpen alls?

  Äh, låt folk hålla på med det de gör, så länge man inte skadar någon

  Inser ju också att själv, som faktiskt skulle ha ”rätt” att kalla mig till exempel coach har valt helt fel yrkesroll då jag ser vad man kan ta betalt 😉

  Gilla

 2. Objektivitet är subjektivt 😉💙

  Gilla

  • Analytiskt ja. Och du är jag. Om vi gräver djupt 😀

   Liked by 1 person

   • Oh nej analytiskt sett är objektiviteten enbart ett subjektivt uttryck för vår egen tilltro att vi ja tänka -objektivt 😊
    Nä, du är du och jag är jag – på alla djup 😙😃

    Gilla

   • Vi härstammar från samma urmänniskor. Att försöka vara objektiv är stort nog, bloggen är fri att ta ställning om man önskar. Journalister ska ofta vara objektiva, men naturligtvis påverkar alla intryck och avtryck som drabbar oss.

    Liked by 1 person