Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Danska Iben Hjejle, gillar Sverige och genom Dicte även poppis av svenska folket…

ibenh1

Fräsig och skön, charmig är 1,71 meter långa Iben Hjejle, född 22 mars 1971 i Köpenhamn – hon är en dansk skådespelerska som även gjort karriär i Hollywood.

Två månader efter sonen hade kommit till världen – avled hennes mamma i bröstcancer. Under hela uppväxten besökte Iben Hjejle varje sommar småländska Tyllinge med sin familj, under vinterhalvåret bodde de i Söborg utanför Köpenhamn och hon slukade svenska kriminalromaner. De var även en del på ett ödsligt ställe utanför Linköping. När hon började på danska scenskolan gjorde de en studieresa till Stockholm och såg en massa teater.

Hon har varit gift med Emil de Waal, 1996-99, det blev tre år innan skilsmässa och de har en son vid namn William, född 3 december 1998.

Ett förhållande med kollegan Casper Christensen, men hon ville utvecklas mer och därav gick de skilda vägar, men de umgås ännu då Caspers två barn Cajsa och Marvin, som han har från sitt äktenskap med förre programledare Annette Toftgård, inte skulle drabbas. ”Barn bör inte fråntas de vuxna, som de har rätt till”, har Iben sagt. Hon var ihop med elektrikern och sångaren Casper Werner Vulpius, som hon har känt genom sin vänkrets i 12 år, och bodde med honom i Vesterbro i Köpenhamn.  Men sen 2015, nu cirka ett år kärlek med regissören Ulrik Wivel.

iben-hjejl

Citat Iben (om att arbeta med Daniel Craig, känd som Bond):
It was really fun to work with him. He is really sweet and accessible. Not a smart-ass and namby-pampy. A nice guy”.

Hon är också känd för huvudrollen i John Cusack filmen High Fidelity (2000). I Danmark är hon kanske mest känd för rollen i den danska tv – situationskomedin Langt fra Las Vegas (Långt från Las Vegas) och spelar flickvän till danska komikern Casper Christensen, hennes tidigare partner. Iben har medverkat i en rad danska filmer och även i dansk-producerade actionfilmer såsom Gamle mand i nye Biler.

Hon spelade också den svenska drottning Sofia Magdalena i SVT:s framgångsrika dramaserie av Gustav III:s äktenskap (Förbindelsen av Gustav III ) i 2001. I den danska polisserien Anna Pihl spelade hon Mikala Hansen 2006-2008, gjord utav Elsebeth Egholm. För sin insats i Mifune s Last Song, vann hon en hedersomnämnande vid 49. Berlin International Film Festival.

Kuriosa:
Hon tackade nej till rollen som Eowyn i Peter Jacksons Sagan om Ringen filmen: Härskaringen (2001), eftersom hon inte gillar tanken på att vara så långt hemifrån.
”Jag stannade kvar i Danmark. Då var min son bara 1 1/2 år och det var otänkbart att flytta. Jag är väldigt fäst vid mina vänner och hade min man. Jag ville vara hemma.”
Sanningen är – att hon ej ens åkte på castingen.

Hennes största förebild är Max von Sydow och hon talar flytande engelska.
Iben färgade håret svart för sin roll i Motstånd (2008I), men i den rollen var hon emot gevärsskytte, som hon var tvungen använda för vissa scener. Hon kan ses naken i filmen High Fidelity (2000). Hennes första nakenbilder är från en film Någon (1992) när hon var 20 år gammal.

Och så serien på TV4, Dicte. Mycket bra dansk kriminaldramaserie från 2013. ”Efter sin skilsmässa flyttar Dicte Svendsen och dottern Rose till hemstaden Århus. Hon får jobb på Dagbladet som kriminalreporter och hon ger aldrig upp förrän hon har sin story, något som irriterar polisen John Wagner.” Vi hoppas den kan dyka upp igen? En kvinna som gjorde sig populär, men vem minns namnet? Jag 🙂

2013 – Dicte (TV-serie)
2013 – Eskil och Trinidad
2014 – Freak Out!

Källor:
en.wikipedia.org
imdb.com
billedbladet.dk
altfordamerne.dk
sydsvenskan.se
tv4.se
expressen.se
dn.se
bt.dk

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.