Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

En dubbelbottnad, gul u-båt, med Beatles, spännande fakta och text…

4 kommentarer

Känd låt från 1960-talet som många sjungit med i, Beatles gula undervattensbåt. Yellow Submarine är en sång från 1966 av den brittiska popgruppen Beatles, skriven av Paul McCartney (men publicerad som Lennon/ McCartney) och sjungen av trummisen Ringo Starr. Den gavs ut på albumet Revolver och som singel den 5 augusti 1966 i Storbritannien och i augusti 1966 i USA.

Yellow Submarine spelades in den 26 maj 1966 och ljudeffekterna lades på den 1 juni i studion. Bland dessa återfinns klirrande glas, kedjor skramlande i ett badkar och ljudet av bubblor som blåses i vatten. Körade (och vissa effekter) gjordes av John, Paul och George och de hade lite hjälp – av kören med Mal Evans, Neil Aspinall, George Martin, Alf Bicknell (deras chaufför), Geoff Emerick, Brian Jones, Marianne Faithfull, Pattie Harrison och några andra människor som var i byggnaden vid den tidpunkten.

Den berömda folksångaren Donovan, som var McCartneys vän och granne på den tiden, hjälpte honom också med en del lyriska bidrag på den här låten och ev. i kören också. De ”bubblande” effekterna åstadkom John genom att blåsa i ett sugrör. Allt tal i låten gör John och Paul.

Låten är trallvänlig och Paul tänkte på att små barn skulle kunna sjunga med, när han skrev den. Lite av en barnlåt om barn som gick till en lekgrej som en gul ubåt och skulle ha kul. Paul använde avsiktligt korta ord i texterna för han ville barnen skulle sjunga med tidigt i låten och Ringo fick sjunga sången, som med många enklare låtar som ex. ”Octopus’s Garden” och ”Act Naturally”.

Det förekommer ibland diskussioner om ”Yellow Submarine” är en omskrivning för en gul kapsel (även om krig) innehållande en hallucinogen drog, då Beatles fick en del kritik för att vara drogliberala. Sången Lucy in the Sky with Diamonds har mött samma typ av kritik, där begynnelsebokstäverna i titeln blir LSD. Även filmen Yellow Submarine har beskrivits som en psykedelisk hallucination. Beatles har i intervjuer alltid förnekat att man någonsin förespråkat användandet av droger.

En möjlig tolkning: När The Beatles var berömda tvingades de  stanna i hotellrummen och lever under press = ubåt. Eftersom de hade en stor tid det var det som i Yellow (vänner är alla ombord). Sea of green skulle stå för – hav. Medverkande på låten och instrument så: Ringo Starr: sång, trummor, Paul McCartney: körsång, bas, John Lennon: körsång, akustisk gitarr, George Harrison: körsång, tamburin, Mal Evans: bastrumma.

1968 blev den upphov till en tecknad film med The Beatles i huvudrollerna och detta var titellåten. De fotografiska scenerna som visas i filmen Yellow Submarine är välkända platser i England, inkl. Buckingham Palace och Big Ben.

Annan kuriosa?
Spanska fotbollslaget Villareal har smeknamnet ”Los Submarinos Amarillos” (spanska för ”Yellow Submarine”) p.g.a. deras gula dräkt. Ringo gör f.ö. talet till tecknade Thomas The Tank Engine, engelsk film.

Yellow Submarine kan också stå för – betyda smeknamnet för en annan spansk fotbollsklubb, Cádiz CF. USS Menhaden (SS-377), en av USA:s u-båtar som var gulmålad och användes i tester i flera år. EIélosubmarine, en karaktär i serien Asterix. Namnet ändrades till ”Bacteria” i den engelskspråkiga versionen. Yellow Submarine finns också som bok.

Bra video om filmen med låtar – och fakta.
http://www.youtube.com/watch?v=vefJAtG-ZKI

Källor:
songfacts.com
wikipedia.org
elyrics.net
macgasm.net

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

4 thoughts on “En dubbelbottnad, gul u-båt, med Beatles, spännande fakta och text…

  1. Så bra på att sammanställa och hitta kuriosa 👏 Tack att du delar med oss 🌞

    Liked by 1 person