Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Varannandags-pyromanen härjade 1957 i Jönköping…

4 kommentarer

pryoman

Brott från förr – 1957 började minst sagt dramatiskt för befolkningen i Jönköping. Det var året då Varannandags-pyromanen lyckades sätta eld på sex fabriker innan han slutligen kunde spåras och gripas.

Allt började den 30/1 på Westra Tändsticksfabriken i Jönköping och fortsatta med bränder 2/2 på Fläktfabriken, 4/2 på Jönköpings Snickerifabrik (senare kallat Werners Byggnadsvaror) och polisen var säker på att en pyroman var i farten. Den 5/2 kom ett larm från en privatperson att Backgården brann.

Väl på plats kunde brandkåren konstatera falskt alarm,  men innan brandkåren hann lämna platsen kom nytt larm från en nattvakt på Fanérbolaget att det brann i en lagerbyggnad med teakfanér. Här lyckades brandkåren snabbt släcka två bränder och skadorna blev små. Brandexpert och kriminalpolis säkrade spår av en särskild sorts stearinljus. Detta spår blev sedan viktigt.

7/2 kom nästa brand på Centralföreningen, men sedan kom ett uppehåll på två veckor då man förväntade sig nya bränder – men så 23/2 brann Bruuns fodermagasin ned, med flera eldhärdar Östra Strandsgatan. 28/2 vid midnatt ser två damer en man som svingar sig över staketet till Benérs virkeslager. De larmar en nattvakt som tillkallar polis. Mannen jagas upp mot Kungsgatan och en polisman ropar flera varningar, ”Halt eller jag skjuter!”. Det slutar lite märkligt med att han ändå skjuter och träffar honom i hälen.

Han tages fast och efter en veckas förhör erkänner han alla bränderna och vid husrannsakan finner polisen samma typ av stearinljus som man funnit vid Fanérbolaget. Det var alltså rester från de gamla kristidsljus som han hämtat från sin mormors byrålåda och sedan använt vid antändningen. De var köpta under krigsåren då kvalitén var sämre och var därför mycket ovanliga vid tiden när de användes av pyromanen. Mannen A. Johansson bodde hos sin mormor, ansågs lite ”underlig”, psykiskt labil och skygg, dock ej våldsam. Han såg själv att han blev modigare med alkohol i kroppen.

Bränderna hade såklart engagerat hela staden och gärningsmannen målades ut som en listig och kylig bandit, men det skulle visa sig att de hade fel. En expert från Stockholm kom ned för att granska brottsplatserna. Men mannens syfte att ej skada berodde också på att han valde öde hus och stora träbyggnader. Han dömdes till ”vård” på Ryhovs sinnessjukhus, ödet därefter okänt.

Ryhov var ursprungligen ett gammalt regemente från 1914 som byggts om till mentalsjukhus och som invigdes 1934 – på sin tid Sveriges modernaste. Under flera år hyste man 1700 patienter – det var avsett för maximalt 1220 patienter. Det påminde om ett koncentrationsläger, ingen fick komma nära. Det var som ett eget samhälle i ombyggda militära kaserner med 12 patienter per rum!

ryhovss

Ofta i dåtid tog man in fattighjon som ej egentligen var sjuka eftersom de ändå kostade staten pengar. Idag är allt polerat och Länssjukhuset Ryhov är det största sjukhuset i Jönköping och Jönköpings län. Och tillverkningen av tändstickor vid huvudfabriken i Jönköping lades ner 1940. Systerfabriken, Jönköpings västra tändsticksfabrik, fortsatte med produktionen fram till 1970. Bilderna på branden och nederst Ryhovs mentalsjukhus.

Källor:
sverigesradio.se
jnytt.se
blog.lege.net

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

4 thoughts on “Varannandags-pyromanen härjade 1957 i Jönköping…

  1. Va roligt att läsa om Jönköping då jag har dotter och måg och barnbarn boende inte långt ifrån. ….kram Anitha 💜💜

    Liked by 1 person

  2. Fascinerande fakta 😊 just användandet av gamla lokaler är ju något vi än idag har stor nytta av även om det sällan går att jämföra med dåtid förstås

    Gilla