Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Minns du latinosångaren José Feliciano, stor hit Feliz Navidad…?

José Feliciano1

Jag själv minns en fartfylld låt, men som väldigt ung man förstod jag ej texten, det var egentligen en julsång och lite komiskt att på Tio i Topp hängde den med även den varma årstiden. 10 februari 1973 blev låten etta på vår topplista. In facto, José Montserrate Feliciano Garcia, föddes 10 september 1945 i Lares, Puerto Rico (uppvuxen i New York City, New York, USA), puertoricansk sångare och en skicklig gitarrist. Han växte upp som en av – elva grabbar!

Feliciano, som är blind sedan födelsen till följd av medfödd glaukom, gjorde sin scendebut redan vid sex års ålder. Men vid tre års ålder spelade han på en konservburk.

I början av 1970-talet hade han flera hits på Tio i topp; t.ex. Shake A Hand, Rain, California Dreamin, Come Down Jesus och Destiny. Så de som experter ser som de tre låtar som är milstolpar för Feliciano är: 1) ”Light My Fire”, som var nummer ett på listorna 1968 2) ”Che Sara”, en mega-framgång i Europa, Asien och Sydamerika 3) ”Feliz Navidad”, den julsång som nu har blivit en tradition i hela världen under julen varje år.

Citat José:
”Jag kommer aldrig att glömma var jag kom ifrån eller de personer som hjälpte min familj eller mig på vägen”.

Gift sedan augusti 1982, de har känt varandra sedan 1971 – med Susan Omillian.

Förutom hans musikaliska färdigheter är Feliciano känd för sin starka känsla för humor. Han gör ständigt narr av människors reaktioner på sin blindhet, och har gjort ”practical joke” för vänner och familj. Var tidigare gift med Hilda Perez 1965-1979. De möttes då hon var chef för ett av de kaféer där han hade uppträtt på 1960-talet. De hade massvis med djur…

Jose-Felician

Han mötte Susan Omillian, i Detroit, Michigan i augusti 1971, en konststuderande, som hade startat en fanklubb för sångaren i Detroit när hon var 14 år gammal.  Efter att ha blivit vänner igen – gifte de sig 1982. De har tre barn: en dotter, Melissa Ann (född 1988) och två söner, Jonathan Jos’e (1993) och Michael Julian (1995).

Familjen köpte ett renoverat sjuttonhundratals-hus, och bosatte sig i New York i en förort till Weston, Connecticut. Till hans ära bytte gymnasiet där han varit elev i Harlem – till José Feliciano Performing Arts School. Hon heter sedan 1982 – Susan Feliciano.

När Jose är hemma, så sysslar han med att skriva och spela in musik i sin ateljé, av baseball – både att spela och lyssna på i radio. 2005 gjordes en unik CD där Jose uttryckte sin varaktiga kärlek människorna och musiken i Mexiko. Han är talesman för One Touch Glucose Monitoring System – som verkar för att latinamerikaner testar sig och håller sig friska, då man kan upptäcka diabetes tidigt.

De senaste åren har Jose fortsatt att resa till alla hörn av världen: från Indien till Brasilien och från Australien till Tyskland. Efter att ha besökt över åttio länder över hela jordens yta under mer än två generationer. I januari 2012 var han en gäst i Memphis för att fira Elvis Presley födelsedag, och sedan dess framträder han i många sammanhang, han gjorde också en hyllningslåt, The King, om Elvis, finns med på olika arrangemang och ännu aktiv.

Och detta gällde EJ den omskrivna som man kunde läsa om 2014: Salsaartisten José Feliciano är död. Feliciano avled i en bilolycka i Puerto Rico i morse, uppger Reuters. Han blev 78 år.

Hemsidan José:
www.josefeliciano.com

Källor:
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
imdb.com
josefeliciano.com
svt.se
biography.yourdictionary.com
seniorcitylocal.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.