Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Orden, visheten, personliga författaren Paulo Coelho fängslar…

19 kommentarer

Lär så mycket du orkar av denna man, men läslusten skaffar du själv. En lång del, hav tröst, du ångrar det ej. Paulo Coelho, född 24 augusti 1947, är en brasiliansk lyriker och romanförfattare.

Paulo är född i Rio de Janeiro, Brasilien – bor där vid den berömda stranden Copacabana i Rio och i Tarbes, Frankrike, han började som ung i en jesuitskola och som tonåring ville han redan bli författare. Då fick han höra av sin mamma, ”Min kära, din pappa är ingenjör. Han är en logisk, förnuftig människa med en mycket tydlig vision av världen. Vet du verkligen vad det innebär att bli författare?”

Efter att ha kollat upp det konstaterade Coelho att en författare ”alltid bär glasögon och aldrig kammar sitt hår” och har en ”plikt och skyldighet att aldrig förstås av sin egen generation,” bl.a. Vid 17 års ålder ansågs Coelho av föräldrarna visa inåtvändhet och opposition att följa en traditionell väg. Så de fick honom till ett mentalsjukhus, varifrån han rymde tre gånger innan han släpptes ut vid en ålder av 20 år. Coelho sade senare att ”det var inte så att de ville skada mig, men de visste inte vad jag skulle göra. De gjorde inte det för att förstöra mig, de gjorde det för att rädda mig.” Otroligt……….

Ok, de fick honom till slut överge drömmen om att bli författare och började istället på Law School. Men, en själ som är utåtriktad? Jo, han valde ett år senare bli hippie, reste runt genom Sydamerika, Nordafrika, Mexiko och Europa och – drogs in i drogkulturen under 1960-talet. På turen hem arbetade han med att skriva låtar och texter, och han förknippades med satanism och ockultism, p.g.a. innehållet i vissa låtar. 1974 arresterades han för ”omstörtande” aktiviteter av den styrande militärregimen, som hade tagit makten tio år tidigare och hans texter ansågs ”vänstervridna och farliga”.

Citat Coelho:
”Om du är uppmärksam på nuet kommer du att kunna förändra det till det bättre. Och om du kan påverka nuet blir även det kommande bättre. Glöm framtiden och lev varje dag av ditt liv i enlighet med lagen och i förvissning om att Gud tar hand om sina barn. Varje dag bär evigheten i sitt sköte”.

Men han blev fri – och 1986 gick Coelho den drygt 500 mil långa vägen i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien, som blev en vändpunkt i hans liv. På vägen hade Coelho ett andligt uppvaknande, som han beskrev självbiografiskt i The Pilgrimage. Hans första bok, Hell Archives, kom ut 1982, men gav ingen respons. 1986 bidrog han med en praktisk handbok för Vampyrism, även om han senare försökte ta bort den från hyllorna eftersom han ansåg den ”av dålig kvalitet.”

Han arbetade bl.a. som skådespelare, journalist och regissör. Han kände sig nöjd med livet, hade mat och vatten, men saknade sin dröm. Pengar fanns i låtskrivande, men han ville skriva på – heltid. Året därpå, 1987, skrev Coelho The Alchemist och publicerade den genom ett litet brasilianskt förlag som gjorde en första upplaga på 900 ex och beslutade stoppa där. Han hittade sedan ett större förlag, och med publiceringen av hans nästa bok Brida, blev The Alchemist uppmärksammad och en brasiliansk bästsäljare.

The Alchemist har sålt mer än 65 miljoner ex och har blivit en av de bäst säljande böckerna i historien!!! Sedan publiceringen av boken har Coelho skrivit i allmänhet en roman vartannat år, några ex. By the River Piedra I Sat Down and Wept, The Fifth Mountain, Veronika Decides to Die The Devil and Miss Prym, Eleven Minutes, Like the Flowing River, The Valkyries och The Witch of Portobello.

Han vill stanna upp mer i skrivandet, men nämnde en gång: ”Om jag ser en vit fjäder i dag, är det ett tecken på att Gud säger mig att jag måste skriva en ny bok.” Coelho hittade en vit fjäder i fönstret på en butik och började skriva den dagen.

Totalt har Coelho publicerat 29 böcker, två är självbiografiska – The Pilgrimage and The Valkyries. Han har sålt över 100 miljoner böcker i över 150 länder världen över, och hans verk har översatts till 67 språk. Flera av Coelhos böcker har anpassats till andra medier. Som i TV, en serie baserad på Brida, med brasilianska skådespelerskan Carolina Kasting. Problem, men vid 2008 meddelades att The Alchemist äntligen skulle bli film, bl.a. med Laurence Fishburne i en huvudroll. Fast det inga besked jag sett, den finns som bok och ljudbok och ska bli film, men när? Genom sin hemsida kan man finna alla böcker i stort, likväl som på: bokus.com.

Veronika Decides to Die har också fått manus och där ska ingå Emily Young och Sarah Michelle Gellar i huvudrollen. Och – 2009 kom den så ut, drama med Sarah Michelle, finns att köpa för 99 kr ex. eller i en mixförpackning. Om filmen kan man läsa:

Veronika har allt man kan önska sig. Hon är vacker, framgångsrik och en lysande framtid väntar. Men trots det bestämmer sig Veronika för att dö. Hon vaknar upp på en mentalklinik där hon får veta att hon bara har fem dagar kvar att leva. Med vetskapen om att hon snart ska dö, börjar Veronika plötsligt lära sig att leva.

Citat Coelho:
”Hemligheten med livet är dock att falla sju gånger och att gå upp åtta gånger.”
Alkemisten

Paulo är en stark förespråkare för att sprida sina böcker via fildelning/nätverk. Han piratkopierade sina egna böcker på The Pirate Bay. Privat så lever Coelho och hans hustru Christina Oiticica halva tiden mellan Europa och Rio de Janeiro.

Han är romersk-katolsk och trots att han deltar i mässan, håller inte han inte med påven i flera frågor, både politiska och sociala.

Kuriosa:

Stor anhängare av det brasilianska fotbollslandslaget.

1996 grundade Coelho de Paulo Coelho Institute, som ger stöd till barn och äldre människor med ekonomiska problem. I september 2007 var Coelho en budbärare av fred till FN.

Utgivna böcker:
2007 – Vida: Citações selecionadas (Livet: utvalda citat).
2008 – O Vencedor está Só (Vinnaren står ensam).
2010 – O Aleph – The Aleph (publicerad i Brasilien och Turkiet, att släppas i hela världen i år).

”Det är alltid mycket lättare att tro på sin egen godhet än att konfronteras med andra och kämpa för sina rättigheter. Det är alltid lättare att höra en förolämpning och låta den passera än att ha modet att ge sig in i en strid med någon starkare. Vi kan ju alltid hävda att vi inte blev träffade av stenen som kastades mot oss och först när det blir natt och vi är ensamma och vår hustru, eller vår make, eller vår vän i skolan ligger och sover, först när det blir natt kan vi tyst gråta över vår feghet.”

Paulo Coelho’s Official Website
http://www.paulocoelho.com/http://www.paulocoelho.com/

Källor:
en.wikipedia.org
imdb.com
ciao.se
paulocoelho.com
goodreads.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

19 thoughts on “Orden, visheten, personliga författaren Paulo Coelho fängslar…

 1. Fantasifull man som klokt uppmärksammar, samlar ihop och delar av världens klokskaper 🙌

  Gilla

  • Paulo är lite av en livsguru för mig 🙂

   Liked by 1 person

   • Aha 😊 på vad sätt?

    Gilla

   • Tänker på visdomarna. Tar åt mig det som passar 😉 Inser att många upplevt mycket jag ej har. Dock får han ej chans höra om mina 😦

    Liked by 1 person

   • Okey, men du delar ju kanske med någon annan som i sin tur tar med sig dina erfarenheter 😊

    Gilla

   • Jag skriver en del på FB. I grupper kan – man nå mer. Fast hade varit kul ta ett djup-snack med Paulo 😉

    Liked by 1 person

   • 😊 alltid roligt att prata med människor. Men också de är just det, människor. Att kunna samla ihop och skriva ner saker betyder ju inte de facto att man är allt det man skriver på något sätt.. tänk på alla kloka människor vi möter varje dag som har så otroligt mycket kunskaper, erfarenheter och klokheter att dela med oss….om vi bara lyssnar 😀

    Gilla

   • Jag lyssnar och lär. Människor är fascinerande, gärna äldre som kan berätta mycket om dåtid. Som du skriver, man kan skriva utan att det ej är ens egna slutsatser, man kanske bara vill ”se det utifrån”? 😉

    Liked by 1 person

   • Så kan det vara 😀 eller att man stöter på så många klokheter längs vägen och vill dela med sig ?😊

    Gilla

   • Allt har nog sagts av någon, tänkts av någon, men ofta tror jag vi tror att det vi beskriver är vårt – är ett hopkok av en massa tankar från en mängd andra 😀

    Liked by 1 person

 2. Så kan det också vara förstås 😊 och kanske är det tjusningen med hela baletten? Att inte riktigt veta eller förstå🙌

  Gilla

  • Ja 🙂 Upptäcka nytt är kanske det mest spännande 🙂

   Liked by 1 person

   • Nja, där vet jag inte riktigt om jag tänker just ”nytt” faktiskt…också ”gamla” saker kan bli nya eller bara fortsätta vara som de är med annan mening kanske?.😏

    Gilla

   • För mig kan upptäcka nytt vara gammalt, men nytt för mig. På mina turer i stan så ser jag runt om mig, upp, ned, bakåt, åt sidorna, nedåt, allt för se nya perspektiv. Även om människor. Upptäcka sidor. Fakta som jag är nördig över beror på att jag vill veta mer, upptäcka mer, se sidor som är ”nya” fast de finns där men man ej hunnit – se.

    Liked by 1 person

   • Så klokt. Du är ju en egen ”cohelo” , behöver bara skriva ner dina tankar, upptäckter, reflektioner..😊

    Liked by 1 person

   • Jo jag gör det. Har medverkat i en del skriftligt på lägsta_nivån 🙂 Har en massa utkast om ett liv som ännu fortgår. Skriver poesi – men kallar mig ordformatör. Är faktiskt med i en liten del i två poesiböcker gjorda av en mängd människor 🙂

    Liked by 1 person

   • Så roligt! 😊 Då är du ju halvproffs i alla fall😊 Good job 👏💙

    Gilla

   • Om jag vore skrytsam så kanske 🙂 Är mer stolt över att ha medverkat i en poesitävling på Irland jag upptäckte själv 🙂 Fick tack och diverse info, men – blev utslagen. Trösten, varför vinna? 🙂

    Liked by 1 person

   • Wow, Irland😊 ett av mina drömresemål 😊 Gratulerar till medverkande 👏

    Liked by 1 person